Gerhes Gábor: E és É (Eperjesi), 1997, fotó, lambda-print, zselatinos ezüst nagyítás, Ed.1 100×150 cm/db, Ed.5 50×40 cm/db, magántulajdon

A Mai Manó Ház aktuális kiállításával nem kisebb feladatra vállalkozik, mint hogy a hazai és a nemzetközi kortárs művészeti élet egyik jelentős szereplőjének, Gerhes Gábornak az elmúlt, közel harminc évben készült fotóalapú munkáiból kínáljon reprezentatív válogatást.

A Munkácsy-díjas képzőművész Der Plan. címre keresztelt tárlata a kilencvenes években készült nagyméretű fotósorozatának (E és É I – X., 1997) bemutatásával veszi kezdetét. Gerhes számára ezek a humoros hangvételű, a magyar konceptuális művészetre jellemző módon iróniával telített munkák hozták meg az igazi ismertséget a magyar közönség előtt.

A kiállítás címének tömör, rejtélyes megfogalmazása egyrészről utalás a sorozaton is tetten érhető, a későbbiekben Gerhes ars poeticájává és védjegyévé szilárdult színpadias kialakításra és megtervezettségre. Másrészről az angol ’plan’ (terv vagy alaprajz) jelentéséből kiindulva értelmezhető az életmű különböző rétegeit a térben kibontó kiállítás lenyomataként, alaprajzaként.

Gerhes Gábor: A t megtalálása, 2002, fotó, lambda-print, Ed. 1. 154×127 cm, a Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum tulajdona, Ed. 5. 70×100, 1/5 magántulajdon

A következő termek a kétezres évek elején készült alkotásoknak egy szűk keresztmetszetén keresztül engednek betekintést Gerhes Gábor abszurd helyzeteket feldolgozó egyéni, sajátos motívumrendszerébe és képi világába. A Gerhes által konstruált valóság a korábbi és az utóbbi évek emblematikus munkáit felvonultató „fekete” teremben csúcsosodik ki. Ezek a sötétebb tónusban megfogalmazásra kerülő munkák a reprezentáció és a konstrukció-rekonstrukció kérdésköre mentén olyan összetett jelenségekkel foglalkoznak, mint az összeesküvés-elméletekhez és a titkos táraságokhoz köthető rituálék (Neue Ordnung, Trafó Galéria, 2013), illetve az egyes hatalmi gyakorlatok (Jelentésfelügyelet, Capa Központ, 2015).

Gerhes Gábor: Neue Ordnung, 2013, fotó, lambda-print, giclée-print, Ed. 5. 70×56, 1/5 Fővárosi Képtár – Kiscelli Múzeum Gyűjteménye tulajdona, 2–5/5 különböző magángyűjtemények tulajdona

Az emeleten a képeken több alkalommal is feltűnő, a művész által kreált fétisszerű objektek gyűjteménye kapott helyet. A régi munkák mellett feltűnnek Gerhes legújabb, folyamatosan bővülő új projektjének, az Atlasnak bizonyos darabjai, valamint a művész műfaji sokszínűségét példázó több csatornás videómunkája.

Képek: Minden mű az ACB Galéria és a szerző jóvoltából. © Gerhes Gábor – Minden jog fenntartva!

Gerhes Gábor: Der Plan.
Mai Manó Ház, Budapest
2021. június 15. – augusztus 15.