Nem tudod, hogy milyen egy művésztelep, de szívesen megnéznéd? Régóta szeretnéd megismerni a szentendrei festőművészeti hagyományokat, vagy éppen kipróbálni magadat festőként? A nyár utolsó hétvégéjén a fűben ücsörögve hallgatnád meg Mörköt, vagy éppen a színpad előtt tapsolva a Blahaluisianát? Akkor az ArtKert összművészeti fesztivált neked találták ki.

Második alkalommal szervezi meg az ArtKert összművészeti fesztivált a Szentendrei Régi Művésztelepen és a MANK Galériában a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. Az alkotóművészet támogatója 2019. augusztus 30. és szeptember 1. között ismét kinyitja kapuit, és három napon át igazi kortárs találkozásokkal vár mindenkit.

Részletesen a programokról:

Három kiállítás is várja majd az érdeklődőket a fesztiválon: a kortárs magyar fotográfiában köszön vissza a mozgásművészet a MANK Galériában a TáncKépek című tárlat, amelyet Eifert János fotóművész rendez meg, miközben a galéria mögött, a Szentendrei Régi Művésztelepen a Szobrok a kertben című kiállításon tizenegy kiváló kortárs szobrászművész alkotása várja az érdeklődőket. Az idén először, de hagyományteremtő szándékkal megrendezett nyári szobrászati tárlat a természet és a kultúra szerves egyesítését tűzte ki céljául. Ideiglenes kiállítást nyit a Művésztelep Jeges Ernő Műtermében a Cseh Tamás Archívum is, hiszen fotókból, grafikákból, plakátokból készült válogatással, valamint archív felvételekkel idézi meg az énekest.

Az esti programok között könnyűzenei koncerteket találunk: fellép augusztus 31-én a Carson Coma és Mörk mellett a Blahaluisiana: a 2012 nyarán alakult zenekarnak már a Sziget és a VOLT fesztiválok fellépőinek sorában is kiemelt helyük van. Ráadásul a zenekar nemcsak határon innen, hanem külföldön is szerencsét próbált már: koncerteztek már Erdélyben, Ausztriában, Szlovákiában, Csehországban és Hágában is. Szeptember 1-jén Keresztben jégeső címmel Bereményi Géza és Másik János estje Cseh Tamásra emlékezik. Az egykori alkotótársak egy igazán különleges műsorral állnak színpadra, ami több lesz mint egy Cseh Tamás-est: az író-költő készülő életrajzi regényéből olvas fel részleteket, a zeneszerző-énekes Cseh Tamás- és Másik János-dalokat játszik.

Az augusztus 31-ei és szeptember 1-jei művészeti séta keretében, a Fő téren található ÚjMűhely Galériából indulva megnézhetik Szentendre azon kultikus helyszíneit, melyek híres festmények kompozícióit ihlették, de az egykor itt élő és alkotó művészekkel is megismerkedhetnek. Szó lesz a Ferenczy-család Szentendréhez fűződő viszonyáról, és olyan művészházaspárokról, mint Vajda Lajos és Júlia vagy Anna Margit és Ámos Imre, akik együtt koptatták a macskaköves utcákat. A program csúcspontja pedig a Régi Művésztelep felkeresése, ahol műteremlátogatás keretében személyesen is megismerhetik a most ott alkotó festőművészeket.

Zenés irodalmi rendezvényen hozza közelebb az írók világát a MANK szeptember 1-jén, amikor három költő, író vall a kerthez, illetve saját belső kertjükhöz fűződő kapcsolatáról. A beszélgetés során az alkotók felolvasnak verseikből, prózáikból is, az estet pedig hangzó, megzenésített versek teszik teljessé Farkas Wellmann Éva költő, a Bárka online szerkesztője, Novák Zsülett író és Király Farkas költő, író, az Irodalmi Jelen szerkesztője társaságában, Mirtse Zsuzsa művészeti tanácsadó vezetésével.

A színes programkínálat mellett művészeti workshopok várják az érdeklődőket: tanulhatnak például festeni, megfigyelhetik a fotózás archaikus technikáit, és készíthetnek magunkról is üveglapra készült fotót, ahogy újrahasznosított anyagokból izgalmas ékszereket is alkothatnak maguknak.

A fesztivál keretében Szentendrére érkezik a Művészetek Völgyében nagy sikernek örvendett Műgyűjtés másként program, amely keretében Fedezd fel Szentendre kincseit! címmel a Ferenczy Múzeumi Centrummal közösen szentendrei kincskeresésre indulhatnak. A családi kalandjátékban értékes ajándékokért szállhatnak versenybe, miközben négy szentendrei múzeumot is meglátogathatnak.

Színházi előadás is várja a látogatókat: Horváth Kristóf „Színész Bob” és társulata Cigány magyar című előadását tekinthetik meg az érdeklődők. A Csapatépítő színházi tréning magyar állampolgároknak alcímet viselő előadás sikeres hazai bemutatót és több berlini előadást követően a szentendrei MANK Galériában láthatják. A fiatal roma művészekből álló, hat éve alakult csoport tagjai a társadalom egészét megszólító rap- és slamszövegek, fórumszínházi előadások és hátrányos helyzetű gyerekekkel való közös alkotások után ezúttal saját emlékeiket dolgozzák fel egy előadásban. Az előadás, ahogy a program workshopjai, foglalkozásai is ingyenesek, de regisztrációhoz kötöttek a kozonseg@alkotomuveszet.hu email-címen.

KORTÁRS TALÁLKOZÁSOK
ArtKert összművészeti fesztivál
2019. augusztus 30. – szeptember 1.
Szentendre, Bogdányi u. 51.