Vendégek pihennek a Szigligeti Alkotóház, volt Esterházy-kastély parkjában, 1953. július 16.

Ahol a múzsák laknak – epizódok a Szigligeti Alkotóház történetéből címmel nyílt helytörténeti kiállítás Szigliget több pontján, azaz a Básti Lajos Közösségi Házban, a strandon és más kültereken. Ezzel az alkotóházat üzemeltető MANK Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. szimbolikusan is megnyitotta a község egyik legemblematikusabb helyszínének kapuit, hogy az érdeklődő közönség megismerhesse annak több évtizedre visszanyúló történetét.

Az Alkotóház története és az itt született műalkotások sora kimeríthetetlen ismeretanyagot foglalnak magukba, melyek legizgalmasabb epizódjait ragadta meg a MANK Sipos Tünde művészettörténész, kurátor segítségével, hogy az irodalmi és képzőművészeti alkotások tükrében az érdeklődők megismerhessék annak inspiratív közegét. A Szigligetre látogatók bepillantást nyerhetnek az arborétum egyedülálló környezetébe vagy a lakószobák kulisszatitkaiba, de az elkapott pillanatok tükrében megbizonyosodhatnak az itt kibontakozó társasági élet kiváltságosan jó hangulatáról is. Mert az Alkotóház működése amellett, hogy megteremtette a lehetőséget az elmélyült alkotói munka számára, baráti beszélgetésekhez, jókedvű közös játékhoz, egyszóval a közösségi élet kibontakozásához is teret adott. A műalkotások mellett ugyanis a legnagyobb értéket a közösség, az összetartozás és a közös művészeti munka jelenti.

A kiállításon archív fotókból és azokhoz tartozó leírásokból rajzolódik ki az a színes, izgalmas világ, amelyet az írók otthonaként tarthat magáénak a Szigligeti Alkotóház. Láthatják, ahogy Füst Milán egyik könyvén dolgozik, elolvashatják, mit mondott a házról Esterházy Péter, és hogyan mesélt Szigligetről Makk Károly. Megelevenedik Karinthy Ferenc vagy éppen Fekete István alakja, megtudhatják, milyen volt a fürdőélet a községben, és milyen játékokkal mulatták az időt a művészek.

„Szigliget hívei között is a leghívebbek közé tartozom. Létének első percétől fogva látogatom az íróházat, felkutattam a kert minden centijét, végiglaktam a kastély minden szobáját, ácsorogtam az Öregtorony shakespeare-i romjai között, húzattam fogat tapolcai fogorvossal, szaladgáltam pelék után a padláson, hallgattam Lukács bácsit, a mesemondó csőszt… Nyújt Szigliget csöndet és társasjátékot, telet és nyarat, nyújtja mindenekfölött azt a (civilizált) természetet, amelyből sokunknak nem jutna már egy falat sem Szigliget nélkül, mert Szigliget gyönyörű, mert Szigliget kimeríthetetlen” – írta az alkotóházról a 100 éve született Nemes Nagy Ágnes.

Az Esterházy-kastély elődjének számító barokk nemesi kúriát feltehetően 1785-1787 körül építették. A második világháború után államosított épület az ötvenes évek óta az írók alkotóházaként működik. A kultikus helyszín lehetőséget nyújtott az elmélyült munkára, de kiváló helyszíne volt az önfeledt nyaralásnak is. A legnevesebb írók között Fekete Istvánt, Juhász Ferencet, Karinthy Ferencet, Kassák Lajost, Kertész Imrét, Nagy Lászlót, Nemes Nagy Ágnest, Örkény Istvánt, Weöres Sándort és Nemes Nagy Ágnest is visszatérő vendégként üdvözölhették a szigligetiek, de megfordult itt Szabó Magda, Pilinszky János, valamint Zelk Zoltán is.

Kelecsényi László György Balázs Béla-díjas magyar író, filmtörténész, Stekovics Gáspár képzőművész, fotográfus és a Szigliget Község Önkormányzata szakmai segítségével készült kiállításon megismerhetik az egykori Esterházy-kúria 20. századi történetét, azt a történelmi múltú intézményt, amely ma is egész évben várja az alkotóművészeket és a látogatókat.

Ahol a múzsák laknak – epizódok a Szigligeti Alkotóház történetéből
Básti Lajos Közösségi Ház, Szigliget
2022. október 9-ig