Bár a pünkösd már a hátunk mögött van, mégis érdemes elmenni és megnézni a Hagyományok Háza augusztus végig nyitva tartó, a pünkösdi ünnepkört bemutató fotókiállítását, mert sok érdekességet tartogat. A képek alkotója Ádám Gyula Magyar Művészetért Díjas erdélyi fotográfus, akinek kiállított munkái több erdélyi ikonikus helyszínről hozzák el a pünkösdölés régi, már csak egy-két helyen élő hagyományait.

A kiállítási anyag valóban egy igazi kincs, hisz úgy tárja nézője elé az erdélyi magyarság ünnephez főződő szokásait, ahogy egy turista csak kis szerencsével, de leginkább soha nem láthatja. A tárlat középpontjában az erdélyi pünkösd legjelentősebb színhelye és eseménye, a csíksomlyói búcsú áll, de bemutatja a keresztaljak hajnali indulását Alcsík, Felcsík és Gyimes falvaiból, a csángó misét, de a pünkösdvasárnap hajnali napba nézés szokását is.

Ádám Gyula a népi kultúra megőrzése (sőt megmentése) céljából készíti dokumentumfotóit immár sok-sok éve. Munkáját akkor sem hagyta abba, amikor tilos volt fotókat készítenie. Első kiállítását – mely a moldvai csángók mindennapjait mutatta be – 1990-ben Csíkszeredán láthatta a közönség, s olyan nagy siker volt, hogy tárlata nem sokkal később eljutott Európa számos nagyvárosába is. Mostani kiállítása Budapesten, a gyönyörűen felújított Hagyományok Házában várja az érdeklődőket.

Ádám Gyula – „Áldott szép Pünkösdnek gyönyörű ideje”
Hagyományok Háza, Budapest
2019. augusztus 30-ig