Ziffer Sándor: Réti festő műterme Nagybányán (részlet)

Magyarországon ritkán látható festmények, a legjelentősebb magyar és szász vonatkozású magángyűjtemények egyike látható a nyáron a gyulai Kohán Képtárban.

Az irigylésre méltó gyűjtemény tulajdonosa nem más, mint az erdélyi születésű, de Németországban élő dr. Böhm József, aki számos olyan mű büszke gazdája, amely akár a Magyar Nemzeti Galéria állandó kiállításában is helyet kaphatna. Gyűjteményének alapjait még édesapja tette le, aki első képvásárlásaival a ’60-as évek elején jogtalanul letartóztatott nagybátyja egykori tulajdonában lévő festményeit szerette volna megmenteni a szétszóródástól. Ezt a munkát folytatta fia, aki a nagybányai képeken túl már Erdély egész területéről vásárolt műalkotásokat. Gyűjteményét ma többek közt olyan alkotók művei jellemzik, mint Ziffer Sándor, Perlrott Csaba Vilmos, Ferenczy Noémi, Tibor Ernő és Mattis Teutsch János, de a magyar alkotók mellett szász képzőművészek (pl. Hans Eder, Grete Csaky-Copony) művei is megtalálhatók benne, ami azért igazán különleges, mert a magyar művészettörténet-írás, de még az erdélyi is igen ritkán gondolkodik sokszínű régiókban, inkább csak a magyar művészet körülhatárolására törekszik.

A Gyulán látható művek többsége a figuratív ábrázolás körébe tartozik, de Neugeboren Henrik (Henri Nouveau) vagy Mattis Teutsch János konstruktív és lírai absztrakciói révén az elvontabb, filozofikusabb művészetet kedvelők sem fognak csalódni. A csaknem hatvan festményt bemutató válogatásból természetesen nem maradhattak ki a nagybányai tájképek sem, míg Perlrott Csaba Vilmostól egy szép Notre Dame-ábrázolást is megtekinthetnek a Gyulára látogatók.

A Nagybányától Brassóig – Erdélyi festők a Böhm-gyűjteményből
Gyula, Kohán Képtár
2019. augusztus 25-ig

GALÉRIA:
1. Ziffer Sándor: Zazar-part Nagybányán