Muzsinszki Nagy Endre: Olvasó nő

A siófoki Kálmán Imre Emlékház ezúttal a város posztumusz és igen szeretett díszpolgárára, a több mint negyven éve elhunyt „Endre bácsijára”, vagyis Muzsinszki Nagy Endre festőre emlékezik. A még három hétig látogatható tárlaton ezúttal a festő kevésbé ismert, világi témájú műveivel találkozhat a közönség, természetesen köztük több Siókon készült képével is.

Muzsinszki Nagy Endre (1886-1975)az Iparművészeti Iskola díszítőfestészeti szakosztályán tanult, majd Nagybányán Thorma János tanítványa volt. Később Olaszországban töltött hosszabb időt, ahol művészete új élményekkel gazdagodott. Eleinte templomfestészettel foglalkozott, az első világháború idején rajzolóként készített friss impresszióiból 1917-ben kollektív kiállítása nyílt a Nemzeti Szalonban, műveiből a Fővárosi Képtár számára többet is megvásároltak. Az 1916-ban rendezett tárlatán szereplő Galíciai parasztszoba című képét a Magyar Nemzeti Múzeum őrzi. 1919-ben tagja lett a Képzőművészeti Szövetségnek, és a Nemzeti Szalon alapítói között szerepelt. Egy 1929-ben kiírt nemzetközi pályázaton megbízást kapott egy 18 négyzetméteres templomi mozaik elkészítésére Jeruzsálemben, a Dormitio-bazilika altemplomában. A városban egy másik munkája is hirdeti a nevét, az Agónai-bazilika apszisa: Jézus imádkozik a Getsemáne-kertben (1932).

1939-ben elnyerte a Képzőművészeti Egyesület díját, és ugyanebben az évben Siófokon telepedett le, ahová a Balaton nyújtotta festői lehetőségek miatt költözött. 1955-ben megalapította és 1962-ig vezette a Siófoki Képzőművészeti Szabadiskolát, a városban kezdte el és fejezte be élete főművét, Én vagyok a világ világossága címmel. A 243 darab képből álló sorozat az Angyali üdvözlettől kíséri végig Jézus életét – az alkotások a veszprémi Gizella Királyné Múzeum tulajdonában vannak; emellett több múzeum és magángyűjtemény is őrzi Muzsinszki Nagy Endre munkáit.

A mostani kiállításon 15, nem vallásos témájú alkotása látható. A képeket egy Fejér megyei magángyűjtő (Csilléry Kálmán, a festő egykorikatonatársának és barátjának a családja) bocsátotta a Kálmán Imre Emlékház rendelkezésére. 

Muzsinszki Nagy Endre-magángyűjtemény
Kálmán Imre Emlékház, Siófok (Kálmán Imre sétány 5.)
2019. április 28-ig

GALÉRIA:
1. Muzsinszki Nagy Endre: Olvasó nő
2. Muzsinszki Nagy Endre: Lemberg

The gallery was not found!