Az újranyitás óta a budai Vár is több különleges programmal várja a múzeumaiba visszatérőket, ezek egyike a Hauszmann-sztori című, a Budavári Palota A épületében megtekinthető ingyenes kiállítás. A tárlatra érkezők megismerhetik, hogy a dualizmus korának egyik legnagyobb építésze, Hauszmann Alajos miként építette át a Budavári Palotát és környezetét a századfordulón, de a róla elnevezett, 2019-ben indult Nemzeti Hauszmann Programnak köszönhetően betekintést nyerhetnek abba is, hogy több évtizednyi pusztulás után most hogyan születik újjá a Budavári Palotanegyed.

1883-at írtunk, amikor Podmaniczky Frigyes elnökségével megalakult a Királyi Vár Építési Bizottsága, mégpedig azért, hogy a Budavári Palota egyre sürgetőbb bővítési és modernizációs munkálatait felügyelje. A tervezéssel Ybl Miklóst bízták meg, aki el is készítette a terveket, ám 1891-ben bekövetkezett váratlan halála miatt csak a támfalak építéséig jutott. A Királyi Palota építésvezetőjévé ekkor – Ybl korábbi kívánságának megfelelően – Hauszmann Alajost (1847-1926) nevezték ki. Az utód nem állt meg Ybl terveinél, továbbgondolva azokat, újabb és újabb épületeket, tereket, termeket és sétányokat álmodott, amelyek hamar a korabeli magyar építőművészet mindenki által csodált remekműveivé váltak, az épületek enteriőrjei pedig az előző századforduló csúcsteljesítményét képviselték.

A Várkapitányság ingyenesen megtekinthető kiállítása (melyhez napi kétszer szintén díjmentes tárlatvezetés is kapcsolódik) egyrészt e nagyszerű építőmesternek és élete fő művének állít méltó emléket, másrészt a látogatók megismerkedhetnek a 2019-ben indult és máris lenyűgöző eredményeket magáénak tudó Nemzeti Hauszmann Programmal is. E kapcsán a tárlat a múlt és a jelen építkezésein túl a jövőbe is bepillantást enged, hisz megmutatja, hogy a Hauszmann eredeti terveit hűen követő, megannyi, az elmúlt évtizedekben részben vagy teljesen elpusztult épületet érintő rekonstrukció után miként fog festeni a Budavári Palotanegyed néhány év múlva.

Képek forrása: Várkapitányság

A Hauszmann-sztori
A Budavári Palotanegyed újjászületése
Budavári Palota A épülete, Budapest
2021. november 30-ig