Már látható a hazai mozikban Gilberto Martinelli olasz-magyar koprodukcióban készült dokumentumfilmje, amely a Szépművészeti Múzeum 38 évvel ezelőtti kirablásának történetét és hátterét mutatja be, megszólaltatva az ügyben egykor nyomozó magyar és olasz rendőrtiszteket, sőt még magukat a képrablókat is.

1983. november 5-én a Szépművészeti Múzeumból – egy ország legnagyobb megdöbbenésére – hét képet elloptak, köztük Raffaello Esterházy Madonnáját. Ez a rablás szerencsére pozitív véget ért: az évszázad rablásának is nevezett akcióban eltulajdonított, felbecsülhetetlen értékű festményeket ugyanis bravúros nemzetközi együttműködéssel a nyomozók végül megtalálták és visszahozták Magyarországra.

A betörés nemcsak azért okozott mély megdöbbenést, mert a Kádár-rendszer által sugallt és mindenhol hirdetett kiemelkedő közbiztonsági helyzettel szemben mást mutatott, hanem mert ebben az ügyben látványosan összegződött a korszak valamennyi visszássága: a hivatalos jelentések dicshimnuszaival ellentétben álló motiválatlanság és fásult érdektelenség. Az ország vezetői a rablás után újból rádöbbenhettek, hogy a nyugati világot a vasfüggöny nem fogja megállítani, a jövőben akaratuktól függetlenül olyan dolgokkal is foglalkozniuk kell, mint a globális műkincs-kereskedelem, a nemzetközi biztonság és együttműködés.

Egy korabeli lapban megjelent karikatúra a rablásról. Forrás: Pannonia Entertainment

Miután a képek előkerültek az egész ország a maffia szerepéről kezdett beszélni. Ezt erősíthette az is, hogy az olasz elkövetőket nem adták ki Magyarországnak, országon belül ítélték el őket (sokkal enyhébb büntetést kiszabva rájuk, mint amennyit magyar bűntársaik itthon kaptak), az esetet pedig rekord gyorsasággal lezárták.

Gilberto Martinelli filmje az azóta is titokban tartott ügyet igyekszik felgöngyölíteni, a betöréstől egészen a képek megtalálásáig. Nincsenek végleges válaszok, de vannak megválaszolatlan kérdések. Az egykori résztvevők visszaemlékezései, kiegészülve azokéval, akik nem vállalták a szereplést – egyúttal látleletet is nyújtanak a nyolcvanas évek Magyarországáról.

A film november 11-től látható a mozikban, a Pannonia Entertainment forgalmazásában. Budapesten a Cinema MOM-ban és a Kino Café Moziban látható, emellett többek között Miskolcon, Kecskeméten és Jászberényben és vetítik.

A film előzetese itt tekinthető meg: https://www.youtube.com/watch?v=QZXJmxq03TI