Szentendrén, a Templom téren áll a szép színeivel már messziről hívogató Czóbel Múzeum, amelynek 1975-ös megnyitását szerencsére még az akkor 92 éves Czóbel Béla is megérhette.

Az 1900-as évek elejétől a Párizsban, Hollandiában és Berlinben egyaránt sikeres művész élete az 1930-as évek közepétől kapcsolódik Szentendréhez, ekkor találkozott ugyanis későbbi második feleségével, a szintén festőművész Modok Máriával. Bár mindketten házasok voltak, és a távolság sem kedvezett kapcsolatuknak (Czóbel Párizsban, Modok Szentendrén élt), hosszú levelezésük során olyannyira elmélyült egymás iránt érzett szerelmük, hogy 1940 szilveszterén összeházasodtak, Czóbel pedig végleg Szentendrére költözött.

A Czóbel Múzeum Két Paletta című, új kiállítása most kettejük történetét helyezi fókuszba, azt az időszakot, amikor Czóbel biztonságos otthonra lelt felesége mellett, és új energiákkal dolgozhatott, de kitekintést ad a korai munkákra és Czóbel egyedül töltött, utolsó öt évében készültekre is. A tárlat egyben főhajtás is Czóbel egykori kívánsága előtt, múzeuma nyitásakor ugyanis kifejezte óhaját, hogy ott majd imádott, és közös életük során már leginkább csak titokban dolgozó felesége munkásságáról se feledkezzenek meg. Erre ugyan az 1983-as átépítés után sor került, de a tárlat sajnos csak pár évig volt látható. Ezt a hiányt pótolja a mostani közös kiállítás, ahol az eddigieknél sokkal nagyobb volumenben, együtt mutatkozik be a két művész.

Czóbel Béla: Mária olvas, 1945

A termeket járva a látogatók megismerhetik, hogy ők ketten hogyan látták és milyennek festették, illetve rajzolták a világot, vagy milyen színekkel és ecsetvonásokkal nyúltak ugyanahhoz a témához. Végigmehetnek velük életük állomásain, betekinthetnek otthonukba, gyönyörű kertjükbe, megnézhetik a párizsi és szentendrei háztetőket, a nagybányai utcákat, legelőket, európai kikötőket, virágcsendéleteiket, aktjaikat vagy éppen egymásról festett műveiket. Kettejük párbeszéde így, több évtizeddel később is a szeretet és a kölcsönös tisztelet nyelve, közös kiállításuk pedig egy lelket melengető, kihagyhatatlan kulturális élmény.

A kiállításhoz az elkövetkező hónapokban kísérőprogramok – kurátori tárlatvezetések, filmvetítés, családi nap stb. – is kapcsolódnak, amelyekről bővebben a Ferenczy Múzeumi Centrum honlapján (https://www.femuz.hu/) tájékozódhatnak.

Képek forrása: Ferenczy Múzeumi Centrum – Czóbel Múzeum

Két Paletta – Modok Mária és Czóbel Béla kiállítása
Czóbel Múzeum, Szentendre
2022. október 30-ig