Péntek Orsolyát a legtöbben íróként vagy költőként ismerik, nemrégiben azonban újra elővette ecsetjét is, s az elmúlt két évben több kiállítást is rendeztek képeiből. Az RS9 színház kiállítótermében látható legújabb tárlata egy igazán különleges, nem csupán egy hagyományos értelemben vett klasszikus kiállítás, hanem amolyan kísérlet is, ahol a művész a látogatók aktív részvételére is számít (persze semmi sem kötelező).

De mit is takar ez a kísérlet? A kiállítótérbe betérve az érdeklődőket 11, klasszikus olajtechnikával készült vászon fogadja, s itt kezdődik a játék, ugyanis a 11 képhez, amelyek cím helyett egy-egy számot viselnek, 22 betű és huszonkétféle idézet tartozik egy sajátos geometriai elrendezésben. A látogatók a kiállítótér közepén elhelyezett kalapból húzhatják ki a számozott idézeteket, amelyekkel egyrészt megkereshetik a hozzájuk rendelt képet, másrészt a festő a közösségi oldalán (https://www.facebook.com/Orsoya-Pentek-1702986486632155/ ) várja a visszajelzéseket, hogy a véletlenszerűen kapott kép és idézet mennyire reflektál a projektben résztvevő látogatók aktuális állapotára. A kísérlet végső célja egy újabb képen rögzíteni az így összeálló csoportdinamikát.

A kiállítás december 20-ig várja az érdeklődőket, és addig tart a játék is, amelyen természetesen a részvétel önkéntes, így aki csak a képekre kíváncsi, mint egy hagyományos tárlaton, azt is szeretettel várják a RS9-be.

Péntek Orsolya – 22
RS9 színház, Budapest
2019. december 20-ig