Hogyan is fest egy fotóművész szemén keresztül a koronavírus? Birtalan Zsolt (1967) még a tavaszi karantén idején készítette 40 képből álló karanténnaplóját, napi egy bejegyzéssel. A képeket bemutató kiállítás, az újabb járványügyi szigorítások miatt, online vár mindenkit az Artphoto Galéria honlapján.

A karantén szó eredetileg a 14. századi Quaranta giorni olasz kifejezésből ered, ami negyven napot jelent. Csaknem 7 évszázada a hajóknak és a rajtuk lévő személyzetnek ennyi napot kellett elszigetelve eltölteniük, mielőtt beléphettek a velencei kikötőbe, ugyanis ennyi idő alatt derült ki, van-e ragályos beteg a hajón.

2020-ban ugyan más okból kényszerültünk és kényszerülünk karanténba. Birtalan Zsolt még a tavaszi karantén idején járta fényképezőgépével a budapesti utcákat, parkokat, s örökítette meg a kinti, ember nélküli csendet, a vidámabb napokat is megélt napernyőt, egy hajléktalan elhagyott fekhelyét, a magányosan nézelődő cicát, vagy a város felett gyülekező felhőket, amelyek borúsan figyelték, hogy merre tart alattuk a világ. A művész azonban korántsem csak a negatív reflexiókat látta meg maga körül: ott van képein a réten boldogan szaladgáló kisgyerek, a vízen csaholva átrohanó kutyapár, a még téli álmot alvó társai közt virágba borult fa, valamint egy épület tetején büszkén „napozó” női szobor is.

A negyven nap minden fekete-fehér képe egy-egy történet, Birtalan Zsolt a karantén alatt tett külső és belső utazásának egy-egy szelete. Bemutatja, hogy egy művész milyen tapasztalatokat szerzett a hosszú kényszerpihenő során, s hogy ezek a tapasztalatok hogyan formálták a külvilághoz és saját bensőjéhez való viszonyát. Fotóin egészen biztosan sokan rácsodálkoznak majd azokra a közös dolgokra, amelyeket ők is észrevettek, hasonlóan láttak a tavaszi bezártság alatt, míg sok képe előtt a „Nahát, ilyen is volt?” érzése fog bennük felülkerekedni.

Birtalan Zsolt képeit az alábbi linken tekinthetik meg:
http://www.artphoto.hu/index.php?inc=kiallitas/mutat&kId=14

Birtalan Zsolt: 40 nap (karantén napló)
online kiállítás
Artphoto Galéria, Budapest

Galéria: Válogatás a kiállítás anyagából
Képek forrása: Artphoto Galéria