A járványügyi szigorításokból adódó kényszerű bezárás idejére a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) professzionális online közvetítésekkel, virtuális tárlatokban zajló múzeumpedagógiai foglalkozásokkal, valamint játékos, interaktív webes felületekkel várja régi és új látogatóit.

A járványügyi helyzetre való tekintettel november 11-étől a Petőfi Irodalmi Múzeum is zárva tart, a kiállítások határozatlan ideig nem látogathatók. A zárt ajtók mögött azonban továbbra sem állt le a múzeumi élet, és hogy ezt a külvilággal is megosszák, a PIM idén immár másodszorra költözött át az online térbe.

Professzionális közvetítések

Az év végére tervezett programok egy részét a múzeum a Youtube-csatornáján és Facebook-oldalán közvetíti három kamerás, professzionális felvételek segítségével, hogy a nézők a képernyő túloldaláról is a helyszínen érezhessék magukat. November 30-án Kosztolányi nyomdokain kaphatnak betekintést a trianoni eseményekbe, és ismerkednek meg az igazi Édes Annákkal, avagy a cselédek egykori helyzetével; december 1-jén Juhász Anna POP-sorozatának vendége az új kötettel jelentkező Kepes András; december 7-én pedig karácsonyi költészeti virrasztáson vehetnek részt Lackfi Jánossal és más kortárs szerzők verseivel.

A PIM Esti Extra eseménysorozat szintén online valósul meg: az ősszel nyílt Kosztolányi/Édes Anna- és Székely Aladár-kiállításokra muzeológus és irodalomtörténész kollégák, valamint meghívott vendégek látogatnak el, hogy újszerű nézőpontokból nyújtsanak izgalmas adalékokat az egyes tárlatokhoz.

Interaktív online felületek

A PIM múzeumpedagógusai olyan innovatív online eszköztárakat dolgoztak ki a pedagógusok és diákok részére, melyek ingyenesen és hatékonyan hasznosíthatók a közoktatásban – akár otthonról is. Foglalkozásaikon a tanulókkal állandó dialógusban állva vezetik őket végig a múzeum háromdimenziós virtuális tárlataiban és irodalmi sétáin, és erednek például Petőfi Sándor, Csáth Géza, A Pál utcai fiúk vagy – hamarosan – Édes Anna nyomába. Az elérhető tartalmak bővülése mellett a már meglévő, a ThingLink platformján egyénileg is bejárható felületeiket is folyamatosan fejlesztik.

Az Akarsz-e játszani? címmel indult webes felület a Petőfi Sándor- és egykori Arany János -kiállítások játékos interaktív állomásait kelti új életre: a nagy népszerűségnek örvendő, önállóan is jól működő alkalmazások segítségével összemérhetik például szókincsüket Arany Jánosével, akinek verssoraiból saját „emoji rappet” is létrehozhatnak, vagy akár a japántól a perzsa fordításig megismerhetik a világ Petőfi-kiadásait.

A PIM és öt másik nagy múltú közgyűjtemény összefogásában Kapocs néven jött létre egy bárki számára elérhető, egyedülálló virtuális tárlat. Az egyes gyűjteményi anyagokat, rejtett kincseket a ThingLink segítségével összefüggésrendszerben bemutató oktatási projektben részt vett a Magyar Nemzeti Múzeum, az Országos Széchényi Könyvtár, a Szépművészeti Múzeum, a Magyar Nemzeti Galéria és a Magyar Nemzeti Levéltár is. A különböző témaköröket feldolgozó Kapocs tematikus csomópontja 1848. március 15-e, melyhez kapcsolódóan a PIM és a Magyar Nemzeti Múzeum közösen tart online múzeumpedagógiai foglalkozásokat.

A PIM mindenkit vár online és visszavár offline – aktuális közvetítéseikről, foglalkozásaikról, illetve az újranyitással kapcsolatosan honlapjukon és Facebook-oldalukon kaphatnak bővebb infomrációkat. Emellett érdemes követni Instagram-oldalukat, valamint Youtube– és Spotify-csatornáikat is, ahol egyedülálló archív felvételek, podcastek és live streamek, valamint múzeumi kulisszatitkok várnak az érdeklődőkre.

Képek forrása: Petőfi Irodalmi Múzeum