Nemes Csaba: Lejárt plakát-akció 1, 1992, színes fotó, ed: 3/1,  36×46 cm,
a Knoll Galéria Budapest jóvoltából

Ha érdeklik a rendszerváltás utáni, kortárs magyar képzőművészet alakulásai, illetve dinamikái akkor mindenképp meg kell ismernie a budapesti Knoll Galériát, melyet 1989-ben alapított Hans Knoll, osztrák galerista. A budapesti és bécsi közös együttműködés nagyban építette a magyar képzőművészeti közeget, s most ennek a sokrétű és eleven tevékenységnek a bemutatására vállalkozik a galéria jelenlegi kiállítása, a 30 éves a Knoll Galéria Budapest.

Knoll Galéria Budapest 1989-ben Közép-Kelet Európa első kortárs  művészettel foglalkozó magángalériájaként nyílt meg, s kiállításaival – a Knoll Galerie Wiennel együttműködésben – következetes programot valósít meg: magyar és kelet-európai művészek munkáit nyugati országokban, az utóbbiakban élőkét pedig ebben a régióban mutatja be.

A galéria 30. születésnapjára egy kiállítással rukkolt elő, s mint minden intézménytörténeti bemutatón, így ezen a tárlaton is számtalan archív anyagot válogattak össze a kurátorok (jelen esetben az elmúlt három évtizedből). Kiállítások, publikációk és vásárlások – olyan események, melyek segítettek azzá formálni a művészeti közeget, ahogyan azt ma ismerjük. A kiállítás két izgalmas részre bomlik: a dokumentumok kronologikus bemutatójára és a galériával együtt dolgozó művészek legfontosabb műveire. A galéria – híven alapgondolatához – a kiállítást, mint nyitott rendszert építette fel, melyben a látogatók szabad műértelmezése és az ott dolgozókkal folytatott kommunikáció kapja a fő hangsúlyt. Ami pedig az alkotókat illeti, olyan hazai és nemzetközi szinten is jól ismert modern és kortárs művészek munkáit láthatják itt az érdeklődők, mint Joseph Kosuth, Johanna Kandl, az orosz AES+F vagy Birkás Ákos és Nemes Csaba. Utóbbi művész munkáját nemrég vásárolta meg és állította ki a párizsi Pompidou Központ.

30 éves a Knoll Galéria Budapest
2020. február 22-ig
  

Bartosz Kokosinski: Tájkép csontváz, 2019, olaj, karton 69x35x7 cm,
a Knoll Galéria Budapest jóvoltából