Antonio Tempestának összesen három, lápisz lazulira (lazúrkőre) festett alkotása ismert a világon, ezért is különlegesen nagy kincs az Iparművészeti Múzeum raktárából 2016-ban előkerült műve, melyet a másfél évig tartó restaurálást követően most először mutatnak be a budapesti közönségnek. A festményt még különlegesebbé teszi, hogy igazából két alkotás, hisz Tempesta a hajszálvékony (mindössze 1 milliméteres) drágakőlap mindkét oldalán ábrázol egy-egy ószövetségi jelenetet. Az Iparművészeti Múzeum újonnan felfedezett és frissen restaurált műkincsét a Ráth György-villában tekinthetik meg az érdeklődők.

Néhány éve került elő az Iparművészeti Múzeum egyik raktárából a 17. századi Róma jelentős művészének, Antonio Tempestának (1555 körül–1630) egyik különleges alkotása, melyet vászon helyett egy mindössze 1 milliméter vastagságú drágakőre festett a művész.  A kő szinte biztosan Afganisztán területéről származik, hisz a 17. században e ritka kőzetnek ez volt az egyetlen ismert lelőhelye.

A műtárgy (melynek egyik oldalán A paradicsomkert Éva teremtésével című jelenet látható, a másikon pedig az Átkelés a Vörös-tengeren) sokáig hányódott a múzeum raktárában, sőt az 1962-es leltárban, erősen megrongálódott állapota miatt, már nem is szerepelt. 2016-ban került ismét a muzeológusok látószögébe, amikor is egy szekrény tetején hagyott kartondobozban újra rátaláltak, igaz, apró darabokra törve. A kőlap – melynek színe és mintázata is az ábrázolások szerves részét képezi – restaurálása tehát egy igen komoly vállalás volt (ráadásul egy korábbi kontár restaurálás hibáit is ki kellett javítani), de megérte a másfél éves megfeszített munkát, mert most ismét kiállításon gyönyörködhet benne a hazai közönség.

A mű eredetileg Jankovich Miklós (1772–1846) hatalmas műgyűjteményébe tartozott. A gyűjteményt az 1830-as években vásárolta meg a Magyar Nemzeti Múzeum, s innen került át később az Iparművészeti Múzeumba. A mostani kiállításon Tempesta műve mellett Jankovich más kivételes ötvöskincsét is bemutatják, ezek mindegyike – a képhez hasonlóan – a természet adta anyag művészi átformálásával született.

Drágakőre festve
Antonio Tempesta újrafelfedezett képe(i)
Ráth György-villa, Budapest
március 29-ig