Szombaton és vasárnap a Nemzeti Múzeum ismét büszke házigazdája lesz az évről évre nagyobb sikerű Múzeumok Majálisának, ahol most is több mint száz múzeum és kiállítóhely veszi birtokba a nemrég felújított Múzeumkertet és a múzeum klasszicista épületét. A rendezvényen színes programokkal, koncertekkel, kézműves vásárral és fesztiválhangulattal várják a gyerekeket és a felnőtteket, de, ahogy megszokhattuk, itt adják át Az Év múzeuma- és Az Év kiállítása-díjakat is a nyertes pályázóknak.

A lassan negyed évszázados Múzeumok Majálisa töretlen népszerűségét mutatja, hogy látogatói száma évről évre nő. Az eddigi tapasztalatok alapján elmondható, hogy a két nap alatt átlagosan 40 ezer vendég fordul meg a programsorozaton, mely kiváló lehetőség az ország legkülönfélébb múzeumainak is a bemutatkozásra.

Idén az ICOM  (a Múzeumok Nemzetközi Tanácsa) aktuális jelmondata: Museums as Cultural Hubs: The Future of Tradition, vagyis A múzeumok mint kulturális központok – A hagyomány jövője. Ez a gondolat a múzeumok kulturális megtartó erejére, a társadalom számára oly fontos, mélyen gyökerező hagyományok jövőjére, és ezek közösségmegtartó jelentőségére irányítja a figyelmet. 

Az idei majális másik fő fókuszpontja 1989, azaz a rendszerváltoztatás. A Magyar Nemzeti Múzeum 2019-ben, a sorsfordító rendszerváltoztatás 30. évfordulójára emlékezve egész esztendőn átívelő programsorozattal készül KÖZÖS IDŐNK – 1989 címmel. Az eseménysorozat egyik legfontosabb célja – innen a névadás is –, hogy a magyar társadalom együtt, közösen emlékezzen a rendszerváltoztatás időszakára. 

A Múzeumok Majálisán idén is átadják Az Év múzeuma- és Az Év kiállítása-díjakat, amelyet az előző év kiugró teljesítményével érdemelhetnek ki a kitüntetett intézmények. A díjazottakat a látogatók egy kerekasztal-beszélgetésen ismerhetik meg a díjátadó után. 
 
A két nap eseményeit és 105 múzeum programkínálatát lehetetlenség lenne felsorolni, íme csak néhány a sok interaktív élmény közül: a majálisra érkezők belülről megtekinthetnek egy muzeális Nysa mentőautót, felülhetnek egy velocipédra, egy látványos kísérlet során megismerkedhetnek a termonukleáris alapú villamosenergia-termeléssel, mikroszkóp alatt tanulmányozhatják a rovarokat, kipróbálhatnak büntetés-végrehajtási eszközöket, felölthetnek egy tűzoltó- vagy postásegyenruhát, de ősállatot is varázsolhatnak. A kicsik részt vehetnek bányamanó-képzésen, rajzfilmfigurákat színezhetnek, gyöngyöt fűzhetnek, bűvésztrükköket tanulhatnak, vagy éppen szalmát fonhatnak, de megtudhatják azt is, hogyan telefonáltak egykor a tárcsás telefonon, illetve hogy mekkora volt az első mobiltelefon.

A kétnapos fesztiválon a neves művészeknek és a jó zenének is fontos szerep jut. A gyerekeket a Hahó Együttes és a Veronaki szórakoztatja legújabb lemezével. Egy vasárnap délelőtti programként: Béres Alexandra mozgatja meg a tornázni vágyókat „Jane Fonda” stílusában, a ’80-as évek aerobic lázát megidézve. A Canarro magával ragadó zenéje a tradicionális gipsy jazz, más néven a manouche swing világába repít, de itt lesz a Valami Swing, a Petruska EgySzemélyes és a Kerekes Band is. A majális zárókoncertjét a VAN Filmzenekar adja, akiket leginkább a 2019-es Magyar Filmdíjat is elnyert Rossz versek című film zenéjének szerzőjeként ismerhet a magyar közönség. 

Nyitva tartás:
2019. május 18. 9:00–22:00 (Múzeumkert), 10:00–20:00 (MNM kiállítások), 10:00–22:00 (MNM épület)
2019. május 19. 9:00–22:00 (Múzeumkert), 10:00–18:00 (MNM kiállítások és épület)

További információ a rendezvényről a Múzeumok Majálisa weboldalán olvasható.