A 85 éves Balogh Zsigmond a magyar népművészet egyik legkiválóbb fafaragó mestere. Csendes, kondorosi otthonából immár évtizedek óta készíti csodálatos szobrait és bútorait, s ma szerencsések azok, akik magukénak tudhatnak műveiből akár csak egyet is. Persze egyéni és csoportos kiállításokat is többször rendeztek már alkotásaiból, de Zsiga bácsi régi álma volt, hogy életművét egy olyan helyen is bemutathassa, „ahol sok-sok ember megnézi”. Ez a álma vált most valóra a Magyar Népi Iparművészeti Múzeumban.

Balogh Zsigmond 1970-től hivatásos fafaragó, 1974-től pedig népi iparművész. Munkái között megtalálhatóak a régi idők használati tárgyai és bútorai, de szívesen készít kopjafákat, emlékszobrokat is. Legismertebb alkotásai az Egerben található Cigány Holocaust Emlékoszlop és Békéscsabán az Ortodox Egyház részére készített 3 méter magas kereszt, amelyet élete egyik nagy művének is tart. Mikor megkérdezik tőle, hogy melyik a kedvenc alkotása, mindig azt mondja, hogy az, amelyiken éppen dolgozik, s ez a szeretet valóban minden művéből – még a legkisebbekből is – sugárzik.

Balogh Zsigmond, vagy Zsiga bácsi (ahogy a helyiek és barátai hívják) alkotásai sokaknak különböző filmekből is ismerősek lehetnek, hisz ő készítette például a Magyar Vándor című filmben látható összes fatányért, kupát és korsót, de az Átok és szerelem című filmhez is faragott számtalan tálat és teknőt.  

Élete nagy eseményei közé tartozik a 2009-ben meghirdetett Békés megye “Év embere” című pályázat, melyen I. helyezést ért el. Szinte egész életét a magyar népművészet megőrzésének és minél szélesebb körű megismertetésének szentelte, illetve nyugdíjasként most is ezen dolgozik. Ennek egyik legfőbb színtere saját, kondorosi otthona, ahol szívesen fogadja a hozzá betérő látogatókat is, akiknek nemcsak műhelyét és az elkészített munkáiból berendezett műtermét mutatja meg végtelen türelemmel és kedvességgel, de ha a vendég kedvet érez hozzá, akkor saját maga is kipróbálhatja nála fafaragó készségét.

A fából faragott életmű – A 85 éves Balogh Zsigmond kondorosi fafaragó életmű-kiállítása
Magyar Népi Iparművészeti Múzeum, Budapest
2019. június 5-ig