Készült: 1948, Adományozó: Fortepan

A tízéves Fortepan digitális fotóarchívum 1990 előtt készült képeket gyűjt, és a kollekciója 2018 elején elérte a százezres darabszámot. Ennek örömére a hatalmas fotóanyagból a 250 legjobbat, legérdekesebbet vonultatja fel a Magyar Nemzeti Galéria áprilisban nyílt kiállításának központi szekciója, amely bár szorosan kapcsolódik Magyarország 20. századi történelméhez, de a hangsúlyt a gyűjtemény gerincét adó privát fotókon keresztül az átlagember nézőpontjára helyezi.

A tárlat a képek főszereplőinek életkora mentén építkezik, így jó alkalmat teremt a különböző korok – és persze társadalmi rétegek – tinédzsereinek vagy éppen időseinek összehasonlítására. És így történhet meg az is, hogy a falakon képzeletbeli randevút ad egymásnak a harmincas évek hősszerelmese és a tíz évvel később hasonlóan fiatal, kenyeret falatozó világháborús kiskatona, a húszas évek egyik árvaházi betegszobájának vaságyán fekvő kislány és a néhány évtizeddel később a KRESZ-parkban rendőrt játszó kisdobos kisfiú, a hetvenes évek autókereskedésének váróteremében népviseletben üldögélő asszony és az ötvenes években a kutyáját idomító elegáns öregúr.

Ezzel párhuzamosan néhány fotó izgalmas háttértörténetével is megismerkedhetnek a látogatók: a régi papír húszforintos hátulján lévő férfialakhoz készült eredeti fotó 1956-os mártír főszereplőjével, a Carl Lutz svájci diplomata által a második világháború végén megörökített rommá lőtt Budapesttel, vagy a BRFK helyszínelő fotóin álldogáló siheder párizsi tolvajokkal.

A Fortepan több tízezernyi, bárki által szabadon felhasználható képe mindannyiunk közös, nagy, családi fotóalbuma. Rakovszky Zsuzsa író, költő írja a 2015-ös Fortepan című kötetében megjelent Négy évtized című versben: „minden múlt a múltam” – és a kiállítás tulajdonképpen ebben a közös múltban elmerülve és keresgélve, sokszor szórakoztató formában frissíti fel a látogató memóriáját az át nem élt, mégis szorosan hozzá köthető emlékekről.

A tárlatot kísérő magyar és angol kétnyelvű katalógus ugyan a kiállítás anyagára épít, mégis önálló kötetként is értelmezhető. Két tanulmánnyal kezdődik: az egyikben Török András művelődéstörténész személyesebb nézőpontból, a másikban Gellér Judit fotós szakmai szempontból vizsgálja a Fortepan archívum anyagát.

Minden múlt a múltam – #huszadikszázad #fotó #Fortepan
Magyar Nemzeti Galéria, Budapest
2019. augusztus 25-ig

GALÉRIA:
1. Készült: 1948, Adományozó: Fortepan / Gyöngyi
2. Készült: 1952, Helyszín: Magyarország, Budapest, IX. kerület, Bakáts tér, a Knézich utca felőli sarok, Adományozó: Fortepan
3. Készült: 1940, Helyszín: Magyarország, Budapest, X. kerület, Vaspálya utca 4., Miklós Lajos járműgyártó mester üzemének irodája, Adományozó: Fortepan / Miklós Lajos