The Space Matters: Ladányi Andrea és Bánki Ákos közös projektje. Fotó/videó: Borlai Gergő

Az elmúlt egy évben több galéria és múzeum virtuális kínálatában is láthattunk már a vírushelyzetre reflektáló műveket. Volt olyan művész, aki szinte azonnal ecsetet, vésőt, fényképezőgépet ragadatott, volt, akinek hosszabb időre volt szüksége ahhoz, hogy műalkotásba öntse gondolatait. Most a MANK Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. mutatja be új, online kezdeményezését, melyben nyolc kortárs alkotóművész naplószerűen fogalmazza meg, hogy számukra milyen élményeket adott a karantén, és hogyan hatott a vírus a művészetükre.

„…Én a nehézséget, a bajt, a betegséget mindig egy lehetőségnek gondoltam, ami pozitív lelki változást hozhat az azt elszenvedő embernek. Könnyebb Istenhez közel kerülni ilyenkor, vagy a lényegest megkülönböztetni a lényegtelentől, segíthet, hogy változtassunk az életünkön, valamit jobban, lényeglátóbban végezzünk, mint azelőtt. A munkáim személyes, családi érintettségek miatt a járványtól függetlenül is szólnak a betegségről, mint jelről” – olvasni az online kiállításon látható egyik művész, Richter Sára Jel című vásznához írt saját Karantén-vallomásában.

Richter Sára: A Jel (hímzett vászon, részlet), 2021

A MANK Kft. nem titkolt célja az, hogy a kortárs alkotókat közelebb hozza a közönséghez. Éppen ezért a Karantén-naplók által közvetlenül a művészek kapnak lehetőséget bemutatni és beszámolni a járványhelyzet kitörése óta készült műveikről. A képzőművészek saját alkotásaik közül választották ki azt a művet, mely számukra leginkább kifejezi a vírushelyzet miatt megváltozott élethelyzetet. Habár további tematikai és egyéb megkötés nem volt, a bemutatott művekben sok a közös, több munkában visszaköszönnek olyan emblematikus tárgyak, mint az arcmaszk vagy éppen a gumikesztyű. Az alkotásokban szintén gyakran találkozunk az emberi test témájával, és azzal, hogyan változik a testszemléletünk a befeléfordulás és az elszigetelődés következtében. 

 Az online térben számos technikával találkozhatnak az érdeklődök: festmények, fotográfiák, rézkarcok, textilalkotások és performance részletek engednek bepillantást a művészek személyes történeteibe. A Karantén-naplók különlegessége, hogy az alkotásokon túl a művészek naplóbejegyzésekkel egészítik ki műveiket, melyek segítségével bensőséges hangnemben tekintenek vissza megváltozott mindennapjaikra. Ezáltal is erősítve, hogy bár az elmúlt hónapokban nem volt sok lehetőségünk a személyes találkozásra, összekötnek minket a közösen átélt helyzetek, tapasztalások és érzések. 

Soós Nóra: LIE (Hazugság), olaj-vegyes technika vászon, 160 x 120 cm, 2020

A résztvevő művészek: Bánki Ákos, Fabricius Anna, Giczy Kristóf, Paráda Zoltán, Richter Sára, Soós Nóra, Szabó Klára Petra és Tóth Kinga.

Karantén-naplókat az alkotomuveszet.hu oldalon, valamint a MANK Facebook- és Instagram-oldalán tekinthetik meg.