Radisics Milán: Rejtélyes sós mocsár, Betanzos-torkolat, Coruna mellett, Spanyolország, 100×100 cm

Radisics Milán a vizet fotózza, mégpedig a magasból (ahogy ő mondja madárperspektívából), drónok segítségével. Képei egyszerre ejtik ámulatba és gondolkoztatják el nézőjüket a világ jelen lévő és múló szépségeiről, és persze benne az emberről. Hazai és nemzetközi díjakkal is elismert fotóival ezúttal a Tér-Kép Galériában találkozhatunk.

Radisics Milán nevét különösen sokat hallhattuk idén áprilisban, hisz (Máté Bencével megosztva) ő kapta a 37. Magyar Sajtófotó Pályázat Természet és tudomány (sorozat) kategória első díját, melyet a magát szabadfoglalkozásúnak nevezett alkotó a „Hogyan formálja a víz a Földet” című sorozatával nyerte el. Fotóesszéje a föld vízi útjainak evolúcióját kutatja, mégpedig tizenkét ország és számtalan helyszín érintésével. A projekt legszebb képeivel most a Tér-Kép Galéria várja az érdeklődőket.

A lélegzetelállító természetfotókon mind-mind olyan tájakat láthatunk, melyeknek így vagy úgy köze van a vízhez. Legyen az gleccser, fjord, kanyarogva hömpölygő folyó, mezőgazdasági terület, kék lagúna vagy sárgás-barnás mocsár a művész célja ugyanaz: bemutassa bolygónk víz formálta csodáit, és ezzel együtt elgondolkodtassa a látogatókat a víz fontosságáról, a klímaváltozás hatásairól, illetve arról, hogy mi történhet akkor, ha az emberi beavatkozás miatt a víz teljesen eltűnne az életünkből. Festményszerű képei annyira szépek, vagy éppen drámaiak, hogy sokszor egészen közel kell hajolni hozzájuk, hogy meggyőződjünk, valóban egy víz által alakított tájat nézünk. 

Radisics Milán  Water.Shapes.Earth (Vizek.Formák.Földünk)projektje nemcsak itthon, hanem külföldön is hangos visszhangra lelt, ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy eddig több mint hatvan országba hívták meg és mutatták be munkáit különböző kiállításokon, de számtalan nemzetközi díjat is hazavihetett már budapesti otthonába. Ezek közül az egyik a World Press pályázat díja – itt bekerült a legjobb tíz közé – , illetve szintén óriási elismerés, hogy a rangos amerikai sajtófotó-pályázaton, a POY-in (Pictures of the Year) az öt legjobb közé választották, s mellé megkapta még az Award of Excellence díjat is.

Tér-Kép Galériában látható kiállítása június 15-ig várja a látogatókat.

Vizek-Formák-Földünk  Radisics Milán MÚOSZ-nagydíjas fotóművész kiállítása
Tér-Kép Galéria, Budapest
2019. június 15 -ig

GALÉRIA:
1. Radisics Milán: Rejtélyes sós mocsár, Betanzos-torkolat, Coruna mellett, Spanyolország, 100×100 cm
2. Radisics Milán: Foszfogipszum tároló, Rio Tinto mocsár, Huelva, Dél-Spanyolország, 100×100 cm
3. Radisics Milán: Színes folyók összefonódása, Landeyjar terulet, Dél-Izland, 100×100 cm