Louvre, Galerie d’Apollon

Bár a koronavírus miatt minden bizonnyal már az összes múzeum és galéria bezárt itthon és külföldön egyaránt, mégsem kell teljesen lemondanunk arról, hogy kiállítási élményhez jussunk, hisz szerencsére többen is elkezdték keresni a lehetőségeket, mégpedig ezúttal a virtuális térben. Az online élménnyel jelentkező múzeumok és galériák között máris több olyan világszínvonalú múzeum szerepel, mint a Louvre, a British Múzeum, az Uffizi Képtár, a MoMa vagy az Ermitázs.

Rögtön az első a sorban, aki átállt valamilyen szinten a virtuális térre, az a párizsi Louvre, hisz a múzeum több kiállítása is megtekinthető online (https://www.louvre.fr/en/visites-en-ligne), mégpedig teljesen ingyen, s persze sorban állás nélkül. Ilyen például az ősi Egyiptomot bemutató kiállítása, vagy a Petite Galerie-ben látható, több évszázad művészetét felölelő tárlata, de a kiállításokon túl közelről csodálhatják meg (úgy, ahogy arra valószínűleg személyesen soha nem lett volna alkalmuk) a Galerie d’Apollon gyönyörűen díszített mennyezetét is (http://mini-site.louvre.fr/apollon/index_apollon.html).

A londoni British Múzeum is különleges online élménnyel (https://britishmuseum.withgoogle.com/) lepte meg látogatóit, ugyanis honlapjukon ki-ki érdeklődése szerint „szörfözhet” az évezredek műtárgyai között, s a választott út során nemcsak megismerhetik a múzeum ikonikus, a világ összes kontinenséről összegyűjtött kincseit, de a kiállított darabokhoz angol nyelvű audio guide-ot is hallgathatnak, így tényleg olyan érzésük lesz majd, mintha egy művészettörténész is kísérné Önöket az út során.

A firenzei Uffizi Képtár már két éve várja virtuális sétáira (https://artsandculture.google.com/partner/uffizi-gallery?hl=en) látogatóit, így aki eddig nem tette, annak most mindenképp érdemes felkeresni a Képtár weboldalát, hisz a sétán olyan nagyszerű mesterek műveibe feledkezhetnek bele, mint Botticelli, Raffaello, Michelangelo vagy Caravaggio.

Uffizi Képtár

Amszterdam egyik fő kiállítóhelye, a Van Gogh Múzeum is régóta várja a rajongókat virtuális túrával (https://artsandculture.google.com/partner/van-gogh-museum?hl=en), amely során természetesen a holland festőzseni alkotásai között barangolhatnak annyi ideig, ameddig csak akarnak.

A New York-i MoMa weboldala is sok érdekességet tartogat, hisz amellett, hogy a múzeum több mint 400 ezer műtárgyát nézhetik meg olyan közeli nagyításban, amilyenben csak szeretnék, a feltöltött videóknak köszönhetően a múzeum legszebb, leglátványosabb termeit is bejárhatják (https://www.metmuseum.org/).

Ha pedig nyugat helyett északkeletre szeretnék venni az irányt, akkor mindenképp érdemes az online térben ellátogatniuk Szentpétervárra is, hisz az Ermitázs pont márciusra készült el azzal a több mint 5 órás videójával (https://www.youtube.com/watch?v=49YeFsx1rIw), amelynek segítségével szinte az egész épületet megismerhetik.