Paolo Ventura: Velencei történet / Automaton
Kép forrása: Műcsarnok

A koronavírus-járvány miatt a hazai múzeumok is egyre inkább áttérnek az online létre az elkövetkező hetekre, hónapokra. Van, aki virtuális sétával várja a látogatóit, van, aki blogot vezet, van, aki műtárgyait tette elérhetővé internetes közönségének, de olyan is akad, aki a múzeumi munka kulisszatitkaiba vezeti be az érdeklődőket. Összeállításunkban a jelenleg elérhető virtuális kínálatból szemezgettünk.

A #maradjotthon akcióhoz csatlakozva a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum rögtön az elsők között ismerte fel a virtuális tér adta lehetőségeket, és honlapjukon számtalan érdekességet tettek közzé a múzeumban folyó munkáról és a most készülő Amikor minden más lett című kiállításukról. A látogatókat ezen felül még egy blog (blog.skanzen.hu) is várja, ahol érdekes néprajzi ismeretekkel bővíthetik tudásukat, de az ingyenesen letölthető Skanzen App is különleges élményt ígér, hisz segítségével, a Skanzen házaira kattintva, megismerhetik az egyes épületek, házak történetét.

S ha már Szentendre, akkor érdemes megemlíteni a MANK Galériát is, mely március 26-tól tette virtuálisan elérhetővé Richter Sára kiállításának anyagát a www.alkotomuveszet.hu oldalon. A MANK-hoz (Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft.) kötődik egy kezdeményezés is, a  #maradjotthonalkotni hashtag című akció, melynek keretében elsősorban a fiatal művészekre szeretnék felhívni a figyelmet, akik ezentúl egy-egy videóban saját alkotói műhelyükbe engednek majd bepillantást, így mutatva meg az érdeklődőknek, hogy min dolgoznak jelenleg, illetve hogyan érinti őket és művészetüket a járványügyi helyzet.

Budapesten a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria is igyekszik több kiállítását és műtárgyát megosztani az online térben. A múlt héttől már virtuálisan bejárható a Magyar Nemzeti Galéria Változatok a realizmusra – Munkácsytól Mednyánszkyig című kiállítása (https://virtualiskiallitas.mng.hu/home), a Szépművészeti Múzeum honlapján (www.szepmuveszeti.hu) pedig számos tematikus túra (Angyalok, Szent Sebestyén és a pestis nyilai, Reneszánsz párkapcsolati kalauz stb.) mutatja be a múzeum gazdag gyűjteményét.

A Műcsarnok is csatlakozott a digitális tartalmat közlő fővárosi múzeumok listájához. Honlapjukon (www.mucsarnok.hu) az érdeklődők virtuális sétát tehetnek többek közt Major Kamill: Papírok–rácsok–akkád, Keleti Éva: Élet/Kép, Paolo Ventura: Velencei történet és a Derkó 2020 című kiállításain is.

Múlt héten a Petőfi Irodalmi Múzeum (www.pim.hu) is digitális felületre költözött. Szabó Magda- és Arany János-kiállításuk már bejárható az online térben, de érdemes követni a múzeum Youtube-csatornáját is, ahol az archív anyagok mellett a napokban megjelent a József Attila-díjas szerzőket bemutató sorozatuk első portréfilmje is, melynek „főszereplője” Ágh István költő, író, műfordító (Nagy László testvére).

A gyulai Almásy-kastély honlapját (https://gyulaikastely.hu/virtualis-tura/) is érdemes felkeresni, hisz nemcsak egy nagyon igényesen összeállított képsorozat várja itt Önöket a kastély egykori lakóit és szolgálóit bemutató állandó kiállításának műtárgyairól és belső tereiről, de egy látványos virtuális sétán az egész kiállítást és ezzel együtt magát a kastély is bebarangolhatják. 

A hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeum honlapja is sok érdekességet tartogat áprilistól, hisz a múzeum ekkor indítja el azt az ismeretterjesztő videósorozatát, mely tízperces epizódokban fogja bemutatni az intézmény gyűjteményeit és a közelmúlt kutatási eredményeit.

Az online tartalmakat közlő múzeumok kínálatáról és újdonságairól igyekszünk rendszeresen beszámolni, de érdemes Önöknek is hétről hétre meglátogatni kedvenc kiállítóhelyeik honlapját, mert egészen biztosan minden múzeum és galéria fog valamilyen virtuális ötlettel jelentkezni az elkövetkező időszakban.