Az idei évet az ENSZ az Üveg Nemzetközi Évének nyilvánította, amelyet hazánk is számos kiállítással és programmal ünnepel. Ezen események sorába illeszkedik a szentendrei Ferenczy Múzeum Üveg hat főre című kiállítása is, ahol hat, komoly hazai és nemzetközi elismertséggel rendelkező alkotó munkáit láthatja a közönség.

Borkovics Péter, Hegyvári Bernadett, László Kyra, Melcher Mihály, Sipos Balázs és Smetana Ágnes üvegművészek munkáival való találkozás különleges élmény, kiállításukon ugyanis nemcsak rácsodálkozhatnak majd arra, hogy egy tehetséges alkotó mi mindent tud elmesélni az üveggel, hanem azt is megvizsgálhatják közelebbről, hogy hol tart ma ez a művészeti ág. Ezekben a munkákban egyértelműen felfedezhető az elmúlt évtizedekben lezajlott változások hatása, amelynek egyik vitathatatlan eredménye, hogy a használati céllal készült tárgyak helyét átvették az olyan autonóm értékű képek és plasztikák, amelyek sok esetben valamilyen filozofikus mélységű gondolatiságot közvetítenek.

Sipos Balázs: Forró fürdő II., 2022
casting, üveg, 27 × 18 × 18 cm
© fotó: Sipos Balázs

A kiállítás alapvető koncepciójához tartozik, hogy nem volt sem technikai, sem tematikai megkötés, ezért egymástól eltérő technikákat, felfogásokat reprezentáló művek kerültek egymás mellé. Ha kitapintható is a hasonló érdeklődés, az szinte minden esetben egészen más irányba, eltérő szellemiségű műtárgyak megalkotásához vezette a művészeket. Ez a spontán társulás, mint ahogy a kiállítás címe is egy lazán szerveződő vacsorameghívást idéz meg, korábban kevésbé észlelt összefüggésekre, érdekesebb gondolattársításokra, kérdésfelvetésekre ad alkalmat – jobban rávilágítva a jelenkor művészeit foglalkoztató problémákra. Így, az eddigi megközelítési módokat most hátrahagyva, a tárlat utat enged egy szabadabb, kötetlenebb párbeszédnek a művek, az alkotóik és a közönség között.

Melcher Mihály: Összefonódás, 2013
formába olvasztott, csiszolt üveg,  41 × 41 × 22 cm
© magántulajdon, fotó: Melcher Mihály

A kiállításhoz május végéig tárlatvezetések is kapcsolódnak, ahol alkalmanként két kiállító művész avatja be a nézőket az üvegkészítés rejtelmeibe. Ezentúl üvegművészeti szimpózium, kreatív alkotónap és üvegtechnikai bemutató is várja a látogatókat, amelyekről a múzeum honlapján (www.femuz.hu) olvashatnak bővebben.

Üveg hat főre
Borkovics Péter, Hegyvári Bernadett, László Kyra, Melcher Mihály, Sipos Balázs, Smetana Ágnes kiállítása
Ferenczy Múzeum, Szentendre
2022. május 29-ig