Szilágyi István: Vörösmarty utca a szülői házzal

A gyulai születésű, a magyar Toulouse-Lautrecként emlegetett festőművész, Szilágyi István alkotásait mutatja be a Kohán Képtár januárban nyílt kiállítása. A 126 éve született alkotó emléktárlata a koronavírus-járvány miatt került idén megrendezésre.

A tervezettnél egy évvel később láthatja a közönség az 1896-ban született Szilágyi István emlékkiállítását a gyulai Kohán Képtárban. Az eredetileg az alkotó születésének 125. évfordulójára tervezett kiállítás a koronavírus-járvány miatt csúszott át 2022-re; a tárlat címe (frappánsan) ezért is lett Szilágyi 125+1!.

A kiállítás hűen tükrözi, hogy a Gyulán született Szilágyi István – akit 126 centiméteres magassága miatt kortársai csak „kis” Szilágyiként emlegettek – az Alföld és a népi élet hiteles megörökítője volt. A most bemutatásra kerülő alkotásai között jelentős számban látható kisebb méretű grafikái egyúttal bizonyítják kitűnő rajzkészségét is. Munkáin felfedezhető első neves mestere, Rippl-Rónai József hatása, Rudnay Gyula magyarsága, Aba-Novák Vilmos színhasználata, a kubisták képfelfogása és Cézanne szellemisége, ugyanakkor hamar kialakította egyéni stílusát. Elvégezte a Képzőművészeti Főiskolát, járta a vidéket, volt kávéházi festő, a hódmezővásárhelyi és a gyulai művésztelep kiállítója. Festményeit rendszeresen bemutatták a gyulai, szegedi és más vidéki tárlatokon, de budapesti kiállításokra, a Műcsarnoki tárlatokra is eljutottak a képei. Sokat járta a falusi iskolákat, ahol ingyen tanította a gyerekeket a művészet szeretetére, szülővárosában pedig köztiszteletnek örvendett. Egy témát többször is megörökített, de a minőségből sosem engedett. A népi élet történéseit bemutató alkotásai, valamint önarcképei egy nehéz korszak fontos lenyomatai.

Szilágyi István: Tisztaszoba

Szilágyi István munkássága szerencsére a halála után sem merült feledésbe. Pintér Klára 1971-ben írt tanulmányt a festőről; felkutatta a még élő emlékeket, megadta a további kutatás és munka irányát. A Gyulai Évszázadok Alapítvány több év kutatás után 2006-ban adta ki Szilágyi Istvánról készült művészeti monográfiáját, s még ugyanabban az évben emlékkiállítást is rendezett alkotásaiból. Tíz évvel később a Kohán Képtár mutatta be a festő fontos műveit, majd az eltelt időszakban előkerült képeivel a KöröspArt Galéria kiállításán találkozhatott a közönség. Most a Képtár ismét elérkezettnek látta az időt, hogy újabb tárlattal emlékezzen a város kitűnő művészére.

Szilágyi István: Aratók

Az április elejéig látható kiállítás – amely az alkotó személye és képeinek témái okán helytörténeti értelemben is különlegességgel bír – 28 grafika, mintegy 20 olajkép és akvarell segítségével mesél az alkotóról. A művész rajzai mellett több, az elmúlt hat évben előkerült, eddig soha nem látott és bemutatott alkotást is felfedezhet a művészetkedvelő közönség. Katalógus is készült a Gyulai Évszázadok Alapítvány és a KöröspArt Galéria jóvoltából, amelyben a kiállított művek mellett fontos életműképeket is megörökített a kiadó.

Képek forrása: Kohán Képtár

Szilágyi 125+1!
Kohán Képtár, Gyula
2022. április 2-ig