Szántói Lilla: Szél | Wind, 2015–2017

A mozdulatokat, érintéseket a fotográfia eszközeivel vizualizálva a nyomtalannak ad formát Szántói Lilla A látvány érintése című kiállításon. Ezt keresi a múltban és a jelenben, archív fotókból válogatva és az érintőképernyőkön végzett mozdulatok feltérképezésével. 

Szántói Lilla az analóg technikák és médiumok művelője és szószólója. A hagyományos eszközök híveként az a kapcsolat foglalkoztatja, ami a könyv és olvasó között alakul ki. Lapozó nevű, könyvkötéssel, művészeti könyvek készítésével foglalkozó projektje abból a koncepcióból indult ki, hogy a könyv több mint eszköz – önértékű, közlésre és művészi kifejezésre képes médium.

A Capa Központ Project Room kiállításán Szántói három különböző projektje tekinthető meg A látvány érintése címmel, amelyek hasonló témákkal foglalkoznak: az eszköz, könyv és az olvasó között az érintés által létrejövő kapcsolatot tematizálják.

A Kulcsszó: könyv sorozat a Fortepan online közösségi fotóarchívum képei közül válogatott múlt századbeli képekből épül fel. Szántói az eredeti méretarányt megtartva, kivágta a képek azon részeit, ahol könyvet tartó emberi kéz látható. Az így válogatott képgyűjtemény könyvnek és használójának kapcsolatát állítja fókuszba.

A szemközti falon a digitális, érintőképernyős adathordozókkal való interakcióinkat vizsgálja: a fényképeken okostelefonok képernyőjén húzott mozdulatainak nyomát rögzíti. A felhasználó által a képernyőn végzett mozdulatsort ezáltal absztrakt, képi jelként örökíti meg, ahol az ujjmozdulatok ecsetvonásként hagyják nyomukat a fekete alapon.

Végül pedig a harmadik, Szél című sorozat, ami egy utazás során készített képekből összeállított, rizográf technikával nyomtatott fotókönyv.

A Kulcsszó: könyv sorozat képei könyv formában is lapozhatóak, a Szél sorozat pedig szintén kötet formában került ki a falra. A kiállítási darabok kis méretű munkák, közeledésre, aprólékos vizsgálatra szólítanak fel.

Szántói Lilla: A látvány érintése
Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ – Project Room, Budapest
2020. október 11-ig
Kurátor: Gellér Judit

GALÉRIA:
Forrás: Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ