© Bácsi Róbert László: Kövesd a Napot!

Február 12-től még egy ok miatt érdemes lesz Szentendrére látogatni, ugyanis ekkor nyílik a Ferenczy Múzeumi Centrum új kiállítóhelye, a PhotoLab. A Vajda Múzeum földszintjén helyet kapó kiállítótér elsődleges célja, hogy lehetőséget nyújtson a fotóművészek számára a bemutatkozásra, illetve az új fotóprojektek méltó szakmai keretek közötti prezentálására.

A Ferenczy Múzeumi Centrum hetvenéves fennállása óta a PhotoLab lesz az első olyan kiállítótér, ami kizárólag a fotográfia bemutatását és népszerűsítését szolgálja. Az önálló kiállítóhely a tervek szerint két-három havonta jelentkező fotográfiai kiállításokkal várja majd az érdeklődőket, amelyekre a fotóművészet élvonalába tartozó alkotók hosszú távú projektjeiből válogat. Az első év művészeti koncepciója szentendrei fókuszú, tehát a Szentendrén vagy vonzáskörében dolgozó kiemelkedő fotográfusok számára nyújt bemutatkozási lehetőséget. A következő évben, tágítva a kört, a Szentendréhez nem köthető, de nemzetközi szinten is jegyzett, Magyarországon vagy külföldön élő fotográfusok egyéni tárlatai kerülnek bemutatásra.

A Ferenczy Múzeumi Centrum PhotoLab kiállítóhelye egy friss, progresszív, új művészeti ágat hoz a múzeum arculatába, amely remélhetőleg a fotóprojektek bemutatása mellett új anyagok létrejöttét is inspirálni fogja. A tervek közt szerepel továbbá más, fotográfiával foglalkozó intézményekkel és galériákkal, valamint fotográfiát oktató egyetemekkel történő együttműködés is.

2022-ben Bácsi Róbert László (február 12.-március 27.), Aknay Csaba és Kotchy Gábor (The Orbital Strangers Project), Deim Balázs, valamint Csontó Lajos, 2023 elején pedig Regős Benedek kiállítása várja a művészetbarátokat a PhotoLab-ban. A kiállításokhoz minden alkalommal kisérőprogramok (például szakmai előadások, „artist talks” események, fotó workshopok vagy portfolio review-k) is kapcsolódnak.

Kép forrása: Ferenczy Múzeumi Centrum