Gspann Zsuzsa alkotása. Kép forrása: alkotomuveszet.hu

A MANK – Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. Kozma’19 címmel nyitotta meg legújabb kiállítását, melyen a 2019-ben Kozma Lajos-ösztöndíjat nyert fiatal iparművészek munkáit mutatják be az érdeklődőknek. A március közepéig nyitva tartó tárlat, a jelenleg is érvényben lévő járványügyi szigorítások miatt, a digitális térben várja online közönségét.

A Kozma Lajos kézműves iparművészeti ösztöndíj 1987 óta nyújt szakmai és anyagi támogatást a fiatal iparművészek számára, elősegítve ezzel, hogy az alkotók az ösztöndíjas év során kizárólag az alkotásra összpontosíthassanak.  Az elkészült munkákat hagyományosan a következő évben szokták bemutatni a nagyközönségnek, ám sajnos a járványhelyzet ezt tavaly felülírta.

A 2019-es évfolyam mostani online beszámoló kiállításán az újszerűség és a progresszivitás jegyében készült változatos alkotásokkal és egyéni utakat bejáró művészekkel találkozhatunk, idén is összesen tízzel.

Andrási Edina alkotása. Kép forrása: alkotomuveszet.hu

Andrási Edina különleges lámpáira, amellett, hogy funkcionális tárgyak, szoborként is tekinthetünk. Alkotásai porcelán és papír elegyéből készültek, de e kettőség visszaköszön a formákban is, melyek egyszerre organikusak és futurisztikusak. Szilágyi Sarolt Tekla művei is képzőművészeti, művészettörténeti inspirációkból építkeznek. Huszonegyedik századi ikonjai napjaink hírességeit formázzák bizánci ikonokká, szentképekké. Ruzicska Tünde tárgysorozata szintén a képzőművészet kapujában áll. A Genius loci: a hely szelleme című sorozata olyan kisplasztikákat takar, amelyek a hely szellemének gondolatkörében teljesednek ki, és ennek ismeretében értelmezhetőek.

Szilágyi Sarolt Tekla alkotása. Kép forrása: alkotomuveszet.hu

A fiatal iparművészek munkáiban gyakran köszönnek vissza újrahasznosított vagy a természetből nyert anyagok, melyek a fenntarthatóságra hívják fel figyelmünket. Dénes Petra is ennek jegyében kezdett Kauchukka elnevezésű projektjével foglalkozni, melynek köszönhetően bőrhulladékból képes köztalpat előállítani saját tervezésű lábbelijeihez. Gspann Zsuzsa Bambou nevű táskakollekciója természetes úton lebomló rétegelt bambuszlemezből készült, melyhez bőrkiegészítőket is tervezett a művész. Zala Zsófia tárgykollekciója a környezettudatosság jegyében jött létre: olyan anyagot használt, amiből szinte végtelen áll a rendelkezésre: a szemetet. A növényi hulladék felhasználásával ezek az anyagok visszakerülnek a természetes körforgásba és az újrahasznosítás egy újfajta szemléletével az otthonok funkcionális tárgyaiban kerülnek felhasználásra. A szemétcsökkentés problémája Németh Ninetta izgalmas anyagkísérletében is visszatér, hiszen a műanyag-bevásárlószatyrok helyettesítésére fejlesztette ki a biológiailag lebomló, környezetbarát alternatívát: a kombucha gombából készített szatyrot. A természetes anyagokhoz és formákhoz fűződő kapcsolatunkat Herter Kata Radicalis című sorozatával vizsgálja. Ezek olyan kaspók, amelyek a növényekkel szervesen együttműködnek, azokat formailag kiegészítik, és a főszerepben lévő növények igényeit is kielégítik.

Herter Kata alkotása. Kép forrása: alkotomuveszet.hu

A kiállításon bemutatkozó iparművészeket a megszokott, tradicionális anyagok és formák újragondolása is foglalkoztatja. Kelemen Dóra Szimbiózis nevet viselő ruhakollekciója geometrikus mintázatú felületekkel dolgozik, ezek teszik különlegessé az egyébként egyszerű szabású darabokat. A kézi kötőgéppel készült darabok különlegességét az adja, hogy az alkotó a kötött rétegek közé különféle anyagokat helyezett, mint például a poliészterből készült krinolinhengert vagy szilikon habot. A tizedik kiállító pedig Tengely Nóra, aki izgalmas módon értelmezi újra kortársékszereivel a kőfoglalás problémáját, műveivel a befoglaló forma és a kő egyensúlyára törekszik.

Kozma’19 online beszámoló kiállítás 2021. március 17-ig tekinthető meg a www.alkotomuveszet.hu oldalon.

Kelemen Dóra alkotása. Kép forrása: alkotomuveszet.hu