Alkotó: Jagicza Patrícia

Gyerekként ki ne tapasztalta volna meg milyen az önfeledt játék öröme, amely idő alatt a körülöttünk lévő világ szinte teljesen megszűnt létezni. Ezt a fajta tartós, erős koncentrációt és befelé fordulást az egyes alkotói folyamatok is megkövetelik. A játék és a művészet egyaránt lehetőséget kínál a valóság egyedi, kreatív módon történő ábrázolására, megélésére. A két fogalom párhuzama mentén adott reflexiókból, Művészet és játék címen nyílt kiállítás a MANK Galériában. A kiállításon szereplő munkák a MANK által immár második éve kiírt pályázaton keresztül kerültek kiválasztásra, ezzel megjelenéshez segítve a fiatalabb, 35 év alatti generációt.

A kiállításon a legkülönbözőbb médiumokkal megfogalmazott „játék-asszociációk” szerepelnek. A skála a tradicionálisabb, olaj-vászon technikáktól egészen az interaktív megoldásokig terjed, de gyakori elem a hozott vagy talált tárgyak beemelése, új kontextusba helyezése is. A művek többségükben személyes élményekre, tapasztalatokra vagy egyetemes érvényű, globális szintű problémákra reflektálnak. Olyan hétköznapi témákat dolgoznak fel, amiket lényegükből adódóan túl nehéz és fájdalmas lenne kimondani, feldolgozni, helyette inkább egy új pozícióból, mindentől elvonatkoztatva, a játék szimbolikáját felhasználva közelítenek meg. Így oldódik fel egy-egy műben a válás miatt a két szülő között ingázó gyerekek vagy a családi veszekedések elől a videójátékokba menekülő fiatalok traumája.   

Alkotó: Karai Klaudia

Több munkán érzékelhető a pandémia miatti bezártság önreflektív, a közvetlen környezet alapos megfigyelésére irányuló szuggesztív tapasztalat, ami a hétköznapokban új túlélési stratégiák kialakítását tette lehetővé. Ezeket a munkákat az aprólékos kidolgozottság és megkomponáltság, az irónia és játékosság egyszerre jellemzik.

A kiállítás a társasjátékhoz hasonlóan, alkotásról, alkotásra, mezőről, mezőre kalauzolja körbe a térben a látogatót és intéz felé, kizárólag elméleti síkon különböző kihívásokat vagy invitálja az adott pillanatban cselekvésre.

MŰVÉSZET ÉS JÁTÉK
Fiatal képzőművészek nyári tárlata
MANK Galéria, Szentendre
2020. augusztus 2-ig