A Ludwig Múzeum 2019-ben ünnepli megalapításának 30. évfordulóját. Az eltelt három évtizedben több száz kiállításra és ezernél is több programra került itt sor, s az intézmény célja a kezdetek óta változatlan: a kortárs művészetet igyekeznek közelebb vinni, érhetőbbé tenni a közönség számára, mindezt izgalmas és újszerű módon. Ennek egyik újabb állomása a Budapest Parkban nemrég nyílt installációjuk is.

A múzeum kerek születésnapja remek apropót kínált az együttműködésre a Budapest Parkkal – még ha eltérő területeken és más eszköztárral dolgoznak is –, hiszen a fizikai közelségen túl a céljaik is hasonlóak: nyitott és befogadó személet mentén működnek, tartalmas időtöltést kínálnak, s a kultúra egy-egy izgalmas szeletét közvetítik látogatóinak.

E nyitott szemlélet jegyében először egy olyan művet mutatnak be a Park területén elhelyezett Ludwig Open Space-ben, amely 2018-ban a Közös ügyeink című kiállításon volt látható. Benczúr Emese műve arra hívja fel a figyelmet, hogy a látássérültek gyakran gyorsabban érzékelik a világot, mint a látók, akiknek a fényekből kirakott szöveg megértéséhez Braille-szótárt kell használniuk, míg a látássérültek a fény által keletkezett hőt letapogatva közvetlenül kerülnek kapcsolatba az üzenettel. A mű megfejtéséhez a legideálisabb helyzet az, ha látássérültek és látók segítik egymást az elrejtett szó megfejtésében.

Az installáció a Budapest Park nyitva tartási idejében szeptember végéig látogatható. 

GALÉRIA:
1. © Kovárik Barbara
2. © Neogrády-Kiss Barnabás