Szűk egy hónapja érte el a tízezres látogatottságot a szegedi cowboy-indián kiállítás, nemrég pedig már a húszezredik látogatóját köszöntötte a Móra Ferenc Múzeum. A tárlaton, amelynek törzsanyaga az amerikai Oklahomából érkezett Szegedre, a cowboyok és indiánok mindennapjait, szokásait, hozzájuk kapcsolódó történeteket és legendákat ismerhetik meg az érdeklődők.

A szegedi Móra Ferenc Múzeum nagy sikerű kiállítása az 1850-től 1900-ig terjedő időszak cowboyainak és indiánjainak világába kalauzolja a látogatókat. A mintegy hatszáz négyzetméteren berendezett tárlat törzsanyaga az USA-ból, az Oklahomai Cowboy és Western Örökség Múzeumból (National Cowboy & Western Heritage Museum) érkezett hazánkba. A tárgyak közt eredeti nyergek, fegyverek, sheriff jelvény, békepipa, tollas fejdísz és teljes öltözetek is szerepelnek. A kiállításra Rómából is kölcsönzött különleges darabokat a múzeum, így olyan filmes kellékeket is bemutatnak, amelyeket egykor a Bud Spencer-féle „spagettiwestern-filmekben” láthatott az itthoni közönség.

A nemzetközi kölcsönzéseken túl magyar relikviák is szerepelnek: több tárgy érkezett például a Néprajzi Múzeumból, a győri Xantus János Múzeumból és néhány, kisebb magángyűjteményből. A kiállítás része többek közt Xántus János, az amerikai prérit az 1850-es években körbeutazó magyar természettudós és néprajzkutató (későbbi állatkerti igazgató) fegyvere, az úgynevezett Henry-karabély is.

A tárlatról a westernfilmek, az indiános könyvélmények és természetesen a „magyar indiánok” sem hiányoznak, de fontos szerep jut az interaktivitásnak is. A gyerekeket ugyanis külön terem várja felvehető ruhamásolatokkal, indián sátorral és sok-sok játékkal, hogy minél jobban megismerhessék az indián kultúrát és az egykori vadnyugati életet.

Móra Ferenc Múzeum, Szeged
2022. december 31-ig