Keleti Éva csaknem harminc évnyi kihagyás után, 88 évesen vette kezébe ismét kameráját, hogy újra megörvendeztessen minket képeivel. Ő az a fotóművész, akinek felkérésére ma is mindenki örömmel mond igent, legyen az Gálvölgyi János, Törőcsik Mari, Tordai Teri vagy Csányi Sándor. A Műcsarnokban látható kiállítása egy igazi időutazás az elmúlt hat évtizedben.

Keleti Évának szinte elég csak a nevét ráírni egy kiállítás plakátjára, és garantált, hogy rengetegen fogják megnézni a képeit. A mostanin rózsaszín szemüvegben invitálja a Műcsarnokba az érdeklődőket, s aki megnézi a tárlatot, az is valószínű rózsaszín szemüvegen fogja egy ideig nézni a világot, így már csak ezért is érdemes elmenni Élet/Kép című kiállítására.

Keleti Éva a művészvilág színe-javát lefotózta hosszú pályája során. Aki egyszer látta, az sosem felejti el Gobbi Hildát, amint cigarettázva, kis Fiatjában ül, de Ruttkai Éva és Latinovits Zoltán otthonában készült fotója is egyike a nagy klasszikusoknak. Képei közt vannak eleven riportok, groteszk életképek, bravúros táncfotók, sztárportrék és lélekbúvár arcképek is. Életművében ott van az irodalom, a színház és a zene minden nagy alakja, ezek ma felbecsülhetetlen kincsek.

Keleti Éva 88 éves volt, amikor ismét munkára fogta kameráját, s felkeresett régi kedves színész modelljei közül jó párat (először Törőcsik Marit látogatta meg), hogy bemutassa mostani arcukat, de hatvannégy év után újra lefotózta az akkoriban minden hírben benne lévő, kaposvári négyes ikreket is, illetve már csak hármukat, hisz egyiküket sajnos már elvesztettük. Vannak persze új arcok is a kiállításon, hisz több tucatnyian – mint például Maurer Dóra, Závada Pál, Vecsei H. Miklós vagy Schiff András – most először álltak Keleti Éva immár digitális (!) kamerája elé, ezek a képek is igazi remekművek.

 A Műcsarnokban látható, négy, nagy termet megtöltő, több száz fotója február 2-ig várja Önöket. Érdemes a látogatás előtt a múzeum honlapját is átböngészni, hisz maga Keleti Éva is tart előre meghirdetett időpontokban tárlatvezetéseket.

Élet/Kép – Keleti Éva kiállítása
Műcsarnok, Budapest
2020. február 2-ig