Károlyi Zsigmond: Műterem kipolás, 1976, Zselatinos ezüstnagyítás

A hazai monokróm festészet számos kiválóságát: a Magyar Képzőművészeti Főiskola egykori legendás festőtanárait és a kurzusaikat látogató, kivételes tehetségű hallgatóit üdvözli kiállítótereiben a Godot Kortárs Művészeti Intézet.

 „A monokróm korunk akadémizmusa” – mondta Károlyi Zsigmond (1952) a tanítványainak, amikor a Képzőművészeti Főiskolán kezdett el tanítani, és pedagógiai programjának kiindulópontjául a monokróm (vagyis egyetlen színnel vagy annak árnyalataival dolgozó) festészetet választotta.

Történt ez a ’90-es években, a rendszerváltás után néhány évvel, amely korszak a Magyar Képzőművészeti Főiskola szellemiségében is fontos fordulópontot jelentett. Ekkoriban került a főiskola oktatói közé Károlyi Zsigmond mellett Beke László, Maurer Dóra, Jovánovics György, Klimó Károly, Peternák Miklós és Sugár János is.

A képi és valós tér, a jelek és tükröződések fogalmait és kölcsönhatásait, a színek metaforikus tartalmait folyamatosan kutató Károlyi Zsigmond nagy tervekkel és szilárd elképzelésekkel kezdte meg a munkát. Már festőnövendékként, társaival az órák után a Rózsa presszóba járva felismerte a magyar művészeti felsőoktatás korszerűtlenségét, ezért katedrára kerülésekor elhatározta, teljesen elhatárolódik a még akkor is érvényben lévő, 19. században kialakult oktatási elvektől, s a monokróm / radikális festészetet tekinti az új, akadémiai gondolkodás alapjának.

A Godot Kortárs Művészeti Intézet Tabula rasa című kiállítása most e korszakot, és benne a hazai művészettörténeti körökben is „legendás”-nak nevezett monokróm festőosztály történetét mutatja be, az osztály tanárainak (Károlyi Zsigmond, Bernát András, Gál András) és a kurzusokat látogató hallgatók (Braun András, Erdélyi Gábor, Gálik András, Havas Bálint, Káldi Kata, Szabó Dezső és Uglár Csaba) válogatott munkáin keresztül.

A kiállítás a járványügyi szabályok betartása mellett látogatható, ennek részleteiről és a jegyvásárlásról kérjük, a galéria honlapján vagy Facebook-oldalán tájékozódjanak.

Tabula rasa – Károlyi Zsigmond és a „monokróm festőosztály”
Godot Kortárs Művészeti Intézet, Budapest
2021. április 15-ig