Május végén nyílt a cseh, francia, lengyel, magyar, német, olasz, osztrák, portugál, román, spanyol, szlovák és svájci designerek munkáiból rendezett design kiállítás az Új Budapest Galériában, a Bálnában.

Immár tizennegyedik alkalommal, első ízben nemzetközi fesztiválként, a Magyar Fesztiválszövetség és az EFFE (Europe for Festivals, Festivals for Europe) szervezet tagjaként szervezi Szigeti Szilvia textiltervező és Radnóti Tamás belsőépítész a régió egyik legjelentősebb design eseményét, a Határtalan design kiállítást és találkozót.

Az idei válogatásban 12 ország 147 – köztük számos hazai és nemzetközi díjat nyert – designer tárgyai, bútorok, lakástextilek kaptak helyet.

A tavalyi siker folytatásaként jeles kurátorok válogatásában a 12 ország különböző generációit és stílusirányzatait képviselő ékszertervezők alkotásai is láthatók, melyhez kapcsolódóan ezúttal a pilseni Ladislav Sutnar Faculty of Design and Art of the University of West Bohemia Metal and Jewel tanszékén készült művek állnak a fókuszban. A kiállítás külön egységeként ismerkedhetnek meg a látogatók a különböző design- és művészeti egyetemek hallgatóinak munkáival, és az immár negyedik alkalommal megvalósuló – közel húsz textiltervező és három kivitelező együttműködésében létrejött – TEXHIBITION projekt legfrissebb eredményeivel.

A kurátorok kifejezett szándéka, hogy a különböző generációhoz tartozó designerek tárgyain keresztül bemutassák a különféle régiók sajátosságait, az alkotók pozitív egymásra hatását, a tárgy- és formatervezés sokszínűségét, frissességét. Nagyon érdekes továbbá látni azt is, hogy az aktuális trendek figyelembevételével megalkotott, sorozatgyártott és kisszériás tárgyak mellett az egyéni látásmódot tükröző alkotói darabok is helyet kaptak a kiállításban.

Az eseményhez kapcsolódóan idén harmadik ízben került sor a Határtalan Design Díjak átadására. Az elismerés célja, hogy felhívja a figyelmet a tárgykultúra kulturális és gazdasági hatására, a mecenatúra jelentőségére. A 2019-évi díjakat a bútor- és tárgytervezői kategóriában a lengyel Studio Malafor és a magyar Blum & Wolf nyerte, akik bruttó 300.000 forint értékű díjazásban részesültek. Ékszer kategóriában 100.000 forint értékű megosztott díjat kapott a szlovák Viktor Kováč, az Academy of Fine Arts and Design, Bratislava hallgatója, valamint Tata Akhatova, a pilseni Ladislav Sutnar Faculty of Design and Art of the University of West Bohemia diákja. A textil kategória bruttó 200.000 forint értékű díját a Laguna Lakástextil Nagykereskedés jóvoltából Kollár Ágnes, a Budapesti Metropolitan Egyetem textiltervező szakos növendéke nyerte. A díjhoz a CIG Pannónia Első Magyar Általános Biztosító Zrt. ajánlott fel jelentős támogatást.

Új Budapest Galéria (Bálna), Budapest
2019. június 23-ig

Képek forrása: Új Budapest Galéria