A héten utoljára van lehetőségük, hogy megtekintsék a Bajor Gizi Színészmúzeum Hősök tere című, Bessenyei Ferenc és Gábor Miklós egyedülálló színházi és filmes életművét bemutató nagyszabású kiállítását, hisz a tárlat e hét vasárnap finisszázsához érkezik. A fotókban, dokumentumokban, hangzó- és filmes anyagokban gazdag tárlat, melyet a művészek írásai és naplórészletek tesznek teljessé, a sokszor viharos 20. századi magyar színháztörténet egyes korszakainak is emléket állít.

Bessenyei Ferenc (1919-2004) és Gábor Miklós (1919-1998) személyében két olyan nagy formátumú művész születésének 100. évfordulóját ünnepeltük tavaly, akik a magyar színpad legújabb kori történetének megkerülhetetlen és kétség kívül igen szeretett alakjai. A Bajor Gizi Színészmúzeum kiállítása kétség kívül egy különleges vállalkozás, hisz ők ketten alkatuknál, habitusuknál fogva egymástól nagyon eltérő színészeszményt testesítettek meg.

Míg a magyar színházi emlékezet Bessenyei erőteljes, szenvedélyes természetéhez elsősorban a hősi karaktereket köti: Othello, Bánk bán és Kossuth Lajos alakját; míg Gábor Miklós önmagával is sokat vívódó, intellektuális alkatához Hamlet, Lucifer és Robespierre figuráját kapcsolja. Ezt a sztereotip képet azonban hamar ledönti a kiállítás, s kiderül, hogy a magas szintű mesterségbeli tudás birtokában mindketten szinte valamennyi színházi műfajban otthonosan mozogtak. A fotókban, dokumentumokban, hangzó- és filmes anyagokban gazdag tárlaton a két színészóriás művészi kiteljesedésének évei tematikus rendben, szerepkörök szerint követik egymást, ugyanakkor az egyéni pályák bemutatása mellett a kiállítás megidézi kettejük találkozásait, így a Nemzeti Színházban és a Madách Színházban színre került közös előadásaikat is.

A kiállítás záró programja március 1-jén délután háromkor kezdődik, melyre szeretettel várnak minden érdeklődőt.

A részletes program:

15:00:  Lengyel György rendezővel beszélget Gajdó Tamás színháztörténész
16:00: Szubjektív tárlatvezetés Felvidéki Judit rendezővel
17:00: Válogatás Bessenyei Ferenc és Gábor Miklós televíziós munkáiból
Vendégek: Felvidéki Judit, Babiczky László rendezők
Belépő: 1000 Ft (Hegyvidék-kártyával: 500 Ft)

Hősök tere
Száz éve született Bessenyei Ferenc és Gábor Miklós
Bajor Gizi Színészmúzeum, Budapest
2020. március 1-jéig