Fotó: Dömölky Dániel

A Magyar Állami Népi Együttes jelmeztervezői számára elsődleges szempont, hogy az elkészített kosztüm kiemelje a tánc szépségét, valamint segítse a dramaturgiai fonalat, megteremtse a vizuális színpadi varázslatot. Ennek a kreatív és különleges munkának hátterébe nyújt betekintést a Hagyományok Háza Tradíció és reflexiók – A Magyar Állami Népi Együttes jelmezeinek tükrében című, április közepéig nyitva tartó kiállítása.

A Magyar Állami Népi Együttes mindennapjainak és fellépéseinek kulisszái mögé tekinthet be az, aki mostanában a Hagyományok Házába látogat. Az érdeklődők ugyanis az együttes jelmeztervezői, Szűcs Edit és Furik Rita egyedi kiállításába csöppenhetnek.

A két tervező Mihályi Gábor rendező-koreográfus felkérésére, egymástól teljesen függetlenül, bemutatóról bemutatóra alakítják az együttes előadásainak látványvilágát. Ők ketten a forma-, illetve mintakincs, esetleg a hagyományos díszítési technika eszközével illesztik a hagyományos kultúrát a korunknak megfelelő dizájn szemléletbe. 

Fotó: Dusa Gábor

A kiállításban összesen harminckét viseletbe öltöztetett kirakati babát láthatnak, fele-fele arányban a két tervező munkájából, illetve előadásokon készült fotók is reprezentálják a kosztümöket. A látogatók betekinthetnek a jelmezek kialakulásának alkotói folyamatába is, abba, hogy miképp válik színpadi kosztümmé, alakul kortárs öltözékké a népviselet ihlette forma. A viseletek bemutatása mellett installáció és videós bemutatók idézik meg az együttes előadásainak különleges színpadi hangulatát, Dömölky Dániel fotográfus képein pedig a tánc és a kosztüm viszonyának egy-egy kimerevített pillanatát láthatják.

Tradíció és reflexiók – A Magyar Állami Népi Együttes jelmezeinek tükrében
Hagyományok Háza, Budapest
2020. április 15-ig

Fotó: Dömölky Dániel