A sátoraljaújhelyi kiállítási kínálat egy újabb igazán látványos tárlattal bővült, hisz december 8-án nyitotta meg kapuit a Kazinczy Ferenc Múzeum állandó természetrajzi tárlata Erdőjárók kalauza – A zempléni tájak természeti értékei címmel. A kiállítás a látogatók felfedező énjére is számít, hisz a megannyi látni-, sőt hallani– és fognivaló mellett túraútvonalakat és erdőjáró tippeket is ajánlanak a betérőknek.

A 2012-ben felújított, szervezetileg is megújult Kazinczy Ferenc Múzeum történetileg leggazdagabb gyűjteménye a természetrajzi, így kézenfekvő volt, hogy a vulkánok formálta zempléni hegyek, a Tokaj-Hegyalja, valamint a Bodrogköz különleges földtörténetét és élővilágát bemutató állandó tárlat is helyen kapjon a múzeumban.

Az elkészült kiállítás azonban sokkal több, mint egy ismeretterjesztő anyag bemutatása preparált állatok és fényképek segítségével, egy igazi erdőjáró kalauz is, ahol a betérők a több millió évvel ezelőtt itt hullámzó Pannon-tenger lakóinak: a halaknak, a csigáknak, valamint a teknősöknek megkövesedett lenyomatai mellett megismerhetik a szemmel szinte észrevehetetlen ragadozó rovarok zsákmányszerzési stratégiáit, de azt is megtudhatják, hol lehetett aranyat találni, illetve hogy miről árulkodik egy összerágott fatörzs, egy madártoll vagy egy feltúrt földhányás. Itt ér a fiókokat kinyitni és kutakodni, továbbá a kiállítás azért is igazán érdekes, mert rendhagyó módon egy lakás tereiben (előszoba, konyha, fürdőszoba, nappali) rendezték be, így azt, hogy itt otthonosan fogják majd érezni magukat, valóban szó szerinti ígéretnek vehetik.

A tárlat a természeti értékek bemutatása mellett fontos turisztikai szerepet is betölt, hisz három olyan túraútvonallal is megismerteti a látogatókat, amelyeket követve a kiállításon megidézett tájak eredeti helyszíneit járhatják majd be.  Aki tehát a zempléni hegyek és vizes élőhelyek csodálatos világát szeretné felfedezni, annak az út előtt szinte kötelező állomás ez a kiállítás!

Erdőjárók kalauza – A zempléni tájak természeti értékei

Kazinczy Ferenc Múzeum, SátoraljaújhelyÁllandó kiállítás