id. Sándy Gyula: Középkori vártorony a budai Vár oldalában, 1875, olaj, vászon

Négy különböző életút rajzolódik ki, majd fonódik össze a jelenben a Műcsarnok legújabb tárlatán. A SÁNDY / KONOK – Metszéspontok című családtörténeti kiállítás négy generációt – id. Sándy Gyula (1827–1894) festő, ifj. Sándy Gyula (1868–1953) építész, id. Konok Tamás (1898–1971) haditudósító fotós – ölel fel és szintetizál az idén 90. életévét betöltő ifj. Konok Tamás Kossuth-díjas festőművész alakján keresztül. A kiállítótérben a család történetét őrző tárgyak és emlékek mellett az ő visszaemlékezéseiből álló videóinterjúk, dédunoka-unoka-fiú szemszögéből mutatják be felmenői hozzá hasonlóan jelentős életművét. Ezen a személyes szálon, érintettségen kívül a négy művészpálya közös vonásai, metszéspontjai is kiemelésre kerülnek.

A kiállításon megtekinthetők id. Sándy Gyula romantikus tájképei, amelyek közül kettőnek a fia készített keretet. Az építész ifj. Sándy Gyulától több rajzot, főleg templomterveket láthatunk, illetve a pályája csúcsán tervezett, napjainkban felújítás alatt álló, Postapalota több eredeti épületrészletét és makettjét is megcsodálhatjuk.  A kiállított tervrajzokat nagyrészt Bélavári Krisztinától származó fotók teszik szemléletessé és hozzák közelebb a nézőhöz.

A fotódokumentációk jó átvezetésként szolgálnak ifj. Sándy Gyula vejének, id. Konok Tamás második világháború alatt a keleti fronton készített sorozatához. A szükséghelyzetben amatőrből profi fotográfussá avanzsált Konok fekete-fehér felvételein a katonaélet kendőzetlen valósága elevenedik meg előttünk, de bemutatásra kerülnek a háború utáni idők is, immár színes filmeken, amire az országban először ő kezdett el fotózni.

id. Konok Tamás: Oroszországban, 1942. Forrás: Fortepan

A két Konok közti átkötő elem egy, az idősebbik által a csúzlizó ifj. Konok Tamásról és húgáról készített felvétel. Ezen keresztül érkeztünk a jelenbe, ahol többek között megcsodálhatjuk ifj. Konok Tamás egészen korai, figurális munkáit és az összetéveszthetetlen stílusú, geometrikus absztrakt sorozatainak néhány kulcsdarabját.

ifj. Konok Tamás: Leejtő II., 2018, akril, vászon

Az időben és azzal párhuzamosan a kiállítótérben megtett utazásunk során betekintést nyerhetünk egy művészdinasztia korokon és stílusokon átívelő örökségébe, de a folytonosságon túl tanúi lehetünk a képességnek, hogy ezt mindig magukon túlmutatva, magukhoz hűen vitték véghez.

SÁNDY / KONOK – Metszéspontok – családtörténeti kiállítás
Műcsarnok, Budapest

2020. október 25-ig