Cseh Tamás grafikái

Idén január 22-én lett volna 75 éves Cseh Tamás, Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas magyar zeneszerző, énekes, színész, előadóművész, rajztanár. Közismert előadóművészi, énekesi munkássága mellett kevésbé volt ismert képzőművészi tehetsége. Szilágyi Gábor művészettörténész és Gross András, a Gross Arnold Galéria vezetője a család és a Cseh Tamás Archívum jóvoltából válogattak össze egy színes grafikai anyagot, amelynek célja betekintést nyerni Cseh Tamás izgalmas képi világába.

Cseh Tamás az egri Tanárképző Főiskola rajzszakán végzett a hatvanas években, majd rajztanárként dolgozott tíz éven át. Vizuális érzékenyége és rajztehetsége egészen fiatalon, már az általános iskolában megmutatkozott. A zene iránti elköteleződése a hatvanas évektől az előadóművészet felé terelte, ugyanakkor ez az időszak a kezdődő zenei pálya, a bakonyi indiántábor és a tanári munka mellett grafikusi és festő munkái miatt is izgalmas számunkra. A Gross Arnold Galéria ebből az időszakból mutat be munkákat, melyek az egészen fiatalkori indián témájú illusztrációkon át az eddig még be nem mutatott különböző műfajú grafikákig többféle téma és műfaj válogatása.

Gross Arnold, a Nemzet Művésze díjjal kitüntetett, Kossuth-díjas grafikus, festőművész és fia, 2014-ben nyitották meg a Bartók Béla út 46. szám alatt az Arnoldo galéria–kávézót. A hangulatos kis hely a Gross-féle világ emlékének ápolása mellett, az alapító szándéka szerint teret ad a manapság talán kevésbé népszerű grafikai művek bemutatásának, megismertetésének.

Az Arnoldo galéria–kávézóban látható kamara-kiállításon megvásárolható a Cseh Tamás grafikáit tartalmazó, nemrég kiadott album, és külön erre a kiállításra készült képeslapok is. Az album anyaga az 1970 előtt képzőművésznek készülő dalnok munkáiból áll. A megőrzött teljes kollekcióból a válogatást Balás Eszter, Jankovics Marcell, Mihály Gábor és Cseh András készítette. Grafikáinak, metszeteinek eredetiségét, mint életének dokumentumait e kötetben elsőként ismerheti meg az olvasó.

Cseh Tamás (1943-2009) grafikái
Gross Arnold Galéria és Kávézó (Arnoldo), Budapest
2018. március 10-ig