Street corner at World’s End, London, 1954 / Inge Morath, Magnum Photos

Március 22-én elindult hazánk legnagyobb fotográfiai eseménye, a 8. Budapest FotóFesztivál. A hat héten átívelő rendezvénysorozat − amely nyitókiállításával idén a női fotóművészeket ünnepli − kortárs és klasszikus magyar, valamint nemzetközi tárlatokkal, illetve kiemelkedő szakmai és közönségprogramokkal várja az érdeklődőket Budapest számos múzeumában és galériájában.

A Budapest FotóFesztivál szervezői idén is mindent megtesznek azért, hogy a fesztivál ideje alatt a főváros pezsgő fotográfiai központtá, tájékozódási ponttá váljon hazai és nemzetközi viszonylatban is. Ahogy azt megszokhattuk, a nagy gonddal összeállított programsorozat most is egy nagyszerű kiállítással nyitott, amely Női fókusz címmel a Műcsarnokban várja a látogatókat. A Magnum ügynökség közreműködésével létrejött tárlat öt fotográfusnő: Eve Arnold, Nanna Heitmann, Susan Meiselas, Inge Morath, Marilyn Silverstone munkáiból válogat. 

Az 1947-ben létrehozott Magnum nagyon korán lehetővé tette, hogy női fotóriporterek társuljanak az alapító fotográfusokhoz, így Eve Arnold és Inge Morath már az 1950-es évek elején csatlakoztak. A különleges válogatás, amely a háború utáni időszaktól napjainkig készült felvételekből áll, az úgynevezett humanista fotográfia mellett az ikonikussá vált magazinfotókat, sztárportrékat is felvonultatja.

A kiállítások között egészen biztosan mindenki meg fogja találni a neki valót, ehhez nagy segítséget nyújt a fesztivál hivatalos honlapja (https://www.budapestphotofestival.hu/), ám íme néhány tárlat és kísérőprogram az előttünk álló hetek kínálatából:

Joan Alvado: A korall balladái
„A korall balladái” egy fotóesszé, félúton a dokumentumfilm és egy képzeletbeli tenger alatti utazás között.
2024. 03.27. – 05.11. Cervantes Intézet

Fresh Meat / Fiatal magyar fotográfusok kiállítása
Budapest FotóFesztivál minden évben a 35 év alatti alkotók számára meghirdetett kiírásából, kurátori válogatás alapján csoportos kiállítást rendez. Az Erzsébetvárossal együttműködésben meghirdetett pályázat alapján létrejött tárlat tematikailag kötetlen stílusú és témájú alkotásokat mutat be.
2024. 04.01- 21. K6 Galéria

BPF ArtShare // Fotókönyv- és artprint vásár
K6 Galéria, Budapest
2024.04.20. 15:00 – 19:00

Nino Migliori: A tükrön túl
Nino Migliori alkotásainak antológiáját mutatja be A tükrön túl című kiállítás, amely a valóság személyes nézőpontjáról, a dokumentarizmus egyedi hangvételéről szól.
2024.04.15. – 05.09. Olasz Kultúrintézet – Xenia Galéria

BPF SCREENING NIGHTS
A Budapest FotóFesztivál programsorozata a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központban
vetítéssel egybekötött beszélgetéssorozat
A belépés ingyenes!

2024 04.12. – 17:30
Ajkai Dávid divatfotós/ Fashion photographer
Beszélgetőtárs: Bera Viktor

2024.04.19 – 17:30
BPF Screening Nights – Gőbölyös Luca fotóművész, fotográfus
Beszélgetőtárs: Bera Viktor

2024.04.26. – 17:30
BPF Screening Nights – Bánkuti András fotóriporter, a Mai Manó Ház – Magyar Fotográfusok Háza alapítója, a Digitális Fotó Magazin főszerkesztője.
Beszélgetőtárs: Bera Viktor

Családmesék
A kiállítás is a család fogalmának komplex bemutatására vállalkozik: hogyan gondolkodunk ma a család fogalmáról, a családi modellek változásáról, a családban jelenlévő nemi szerepekről? Milyen történések, érzelmek kísérik a mindennapjainkat, és ezek hogyan jelennek meg a kortárs alkotók sorozatban?
2024.05.02. – 06.02. FUGA – Budapesti Építészeti Központ

Reiner Reidler: Fake Holidays
Az osztrák fotós, Reiner Riedler 2004-ben elindított sorozata a „Fake Holidays” a kortárs társadalom konzum szokásairól, azon belül a szabadidő eltöltéséről, a vakációról szól.
2024.04.25. – 08.28 Osztrák Kulturális Fórum

PRO FORMA / Absztrakt tendenciák a kortárs magyar fotóművészetben
2024.05.03.- 06.23. Kiscelli Múzeum

Maurer Dóra, Czeizel Balázs, Eperjesi Ágnes, Hübner Teodóra, Jederán György, Zsuffa Csaba – Maurer Dóra fotói, fotogrammái és „Fényelvtan”-műhelye
A budapesti Vasarely Múzeum kamaratárlata az egyik legismertebb magyar képzőművész fotó- és fotogrammunkáiból mutat be válogatást.
2024. 05.10. – 08.31. Vasarely Múzeum, Budapest