Az Európa Kulturális Fővárosa évében a Művészetek Háza Veszprém egy remek kezdeményezéshez, a Sakura Projekthez csatlakozik, amely nemcsak egy japán kert létrehozását, illetve japán cseresznyefák ültetését tűzte ki célul Veszprémben, de a japán kultúra népszerűsítését és megismertetését is. Ennek részeként valósult meg Az élet körforgása című kiállítás is, amely Révész Anna képzőművész és Tóth-Vásárhelyi Réka iparművész közös tárlata a Dubniczay-palota első emeleti kiállítóterében.

Révész Anna Japánban, Hida-Oszakában született (édesapja magyar), majd később Magyarországra költözött, és a Magyar Képzőművészeti Egyetemen diplomázott, elnyerte a Derkovits-ösztöndíjat is. A rendkívül finom technikával, gansai akvarellel készült képei elsősorban a „mudzsót”, a mulandóság gondolatkörét járják körül, amely szorosan kapcsolódik a japán esztétikához és a buddhizmushoz is. Ennek lényege, hogy elfogadjuk az élet folyamatos változását, ezáltal az elmúlás és az új születése szorosan összekapcsolódik. A kiállításon sorozatai mellett egyedülálló diplomamunkáját is bemutatják. Az alkotás – amely egy eredeti, 19. századi japán paravánra készült – különlegessége, hogy mivel a paraván ezüstfüsttel borított, a levegő kéntartalmával reakcióba lépve idővel megfeketedik, vagyis a kép eltűnik, így ezáltal is kapcsolódik a mudzsó ideájához. Művein fontos szerepet kap továbbá a természettel való harmónia, a növények és az állatok (például a nyúl és az őz), melyek szakrális jelentéstartalommal bírnak.

A másik kiállító Tóth-Vásárhelyi Réka iparművész, aki Magyarországon, Ausztriában és Japánban folytatta tanulmányait, ahol japán mesterektől tanulta a kreatív kokeshi babák készítését. Ezek a babák igazi kézműves remekek, több évszázados múltra tekintenek vissza, jellegzetesen japán alkotásoknak tekinthetők. A kokeshi egy fából készült, henger formájú, kéz és láb nélküli, legtöbbször festett baba. Általában otthonokban dísztárgyként szolgálnak, de egyes legendák szerint védelmet adnak, gyógyító erővel is bírnak. A kokeshik leggyakrabban mizuki fából készülnek, mely egy világos, szinte hófehér fa. Ugyanakkor a mizukin kívül más fafajtákat is szívesen felhasználnak, például japán juharból, cseresznyefából, japán körtéből, császárfából, gyertyánszilből, de japán hamisciprusból vagy hóvirágfából, kaméliából, illetve pagodafából is készítenek babákat.

Tóth-Vásárhelyi Réka Japán és Magyarország kultúráját kívánja közelebb hozni egymáshoz a kokeshi babákon keresztül, és „szeretné alkotásaival az emberek szívét megnyitni az élet természetes, egyszerű, illékony és tökéletlen ajándékainak szeretetére és tiszteletére”. Számos országban volt már kiállítása és előadása Japántól Amerikáig. Írt kétnyelvű mesekönyvet, és 2011 óta több mint 5000 kokeshi babát készített, melyekkel számos díjat nyert, például 2015-ben első külföldiként az 57. Japán Nemzeti Kokeshi Versenyen is díjazták.

A Sakura Projekt megálmodója és főszervezője Morita Tomoko, a Japán Centrum Veszprém vezetője, a japán nyelv magántanára.

Művészetek Háza Veszprém / Dubniczay-palota
2023. május 21-ig