Kép forrása: Veszprém-Balaton 2023

Megnyílt Balatonfüreden az ország legújabb kulturális-művészeti központja, a MOdern MŰtár (MOMŰ). A reformkori városrész két egykori, teljesen megújult villaépületében kapott helyet a Szöllősi-Nagy András hidrológus professzor és Nemes Judit képzőművész házaspár nevével fémjelzett fotográfiai és képzőművészeti gyűjtemény. A zömében a nemzetközi geometrikus, valamint konkrét művészetet reprezentáló modern és kortárs kollekció – a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program részeként – harminc év után került haza Párizsból, és talált otthonra Balatonfüreden.

A gyűjtő házaspár a megnyitón hangsúlyozta: a több mint hetven százalékban nemzetközi művészek munkáiból álló magángyűjteményüket a köz számára szeretnék elérhetővé tenni, méghozzá egy olyan új, interdiszciplináris kulturális térben, amit a közönség a magáénak érez és örömmel jár oda. „Egy modern, élő múzeum a mai világunk változásaival együtt lüktető, kreatív hely, az állandó tanulás és az öröm forrása, a benne helyet kapó ún. magas kultúra pedig reflektáló tükör, szellemi kaland, felüdülés és elsőrangú szórakozás is egyben. Balatonfüred városával egy kulturális PPP-t (Public-Private Partnership) hoztunk létre, ahol a város biztosítja a hardvert – az épületeket és a működtetést , mi pedig a szoftvert” – mondta Szöllősi-Nagy András.

Kép forrása: Veszprém-Balaton 2023

Az Európa összeköt címet viselő nyitó kiállítással a gyűjtő házaspár hangsúlyozni szeretné, hogy az elmúlt száz év politikai rezsimjeinek dacára volt kapcsolat a magyar és az európai művészek között, műveikkel reflektáltak egymásra, ami összekötő kapocs és a szellemi folytonosság bizonyítéka. A kiállítás a Blaha Lujza utcában lévő két, Batisz Miklós belsőépítész tervei alapján kívül-belül megújult műemlék-villaépületben kapott helyet. A közöttük lévő átjárhatóságot a Vikár András építész által megálmodott, este kivilágított üvegfolyosó biztosítja, ami az utcáról is jól látható, és szobrok bemutatására is alkalmas. A baloldali épületben van a recepció egy kisebb konferenciateremmel, a múzeumshoppal és két kutatószobával. A fogadóépület csigalépcsőjének orsótermében került elhelyezésre Kelle Antal kibernetikus mobilszobra. Ezen az elegáns csigalépcsőn lehet megközelíteni a fotógyűjtemény kiállított darabjait.

A Találkozások címet viselő fotókiállításra Somosi Rita kurátor egyrészt a gyűjteményben szereplő alkotókról készített művészportrékat, valamint az emberi munkavégzéssel kapcsolatos fényképeket választott be. Harminc művész hatvan alkotásával, az urbánus közegről és az építészetről szóló fotográfiáktól egészen az experimentális fényképekig jutunk el, ami már átvezeti a látogatót a konkrét, geometrikus képzőművészeti alkotásokat felsorakozató, szomszédos épületbe. Az itteni két emeleten helyet kapó kiállítás anyagát kétévente cserélik majd. A százhúsz művész alkotásait felsorakoztató, nyitó képzőművészeti tárlat Rényi András kurátortól A képek játéktere címet kapta, reflektálva arra a definícióra, miszerint „a játék lényege az embernek az a képessége, hogy tükrözze a valóságot, és át is alakítsa azt”. Így alakította ki a kiállítás egyes termeit a hálóktól az eklektikáig, segítve és bevonva a látogatót a megértés folyamatába.  Az állandóan változó kiállítás mellé a harmadik szinten alkalmi tárlatok kerülnek: jövőre a Franciaországban élő és alkotó, századik életévébe lépett Vera Molnar korai, számítógép-grafikai munkáit mutatják be, amihez nemzetközi konferencia is kapcsolódik majd.

„A MOMŰ-ben lesznek múzeumpedagógiai foglalkozások, a tágabb értelemben vett helyi közönség számára népszerűsítő eladások, vitaestek, a konferenciateremben pedig kamarazenei koncertek. Piet van Zon holland festőművész barátunk az elmúlt évtizedekben több tízezer, eredeti darabból álló, jelentős méretű és unikális dokumentumgyűjteményt épített fel a nemzetközi konkrét művészet témakörében, amit a MOMŰ-archívum számára ajánlott fel. Nemzetközileg nyitottá, hozzáférhetővé és kutathatóvá tesszük az archívumot, a helyszínen kutató-szobák állnak rendelkezésre, ahova hazai és nemzetközi kutatókat, PhD hallgatókat, poszt-doktorokat, oktatókat és ösztöndíjasokat is várunk” – fogalmazott Nemes Judit.

A múzeumshopot a Vaszary Galéria üzemelteti. Itt a releváns kiadványokon, katalógusokon és könyveken túl elérhetőek lesznek a gyűjteményben jelen lévő művészektől származó, aláírt, sokszorosított (nem túl drága) alkotások, amikkel a fiatalabb korosztály gyűjtési szándékát szeretnék támogatni. Kapható lesz például Zalavári József szobrászművész kisméretű plasztikája is, aminek eredeti, nagyméretű verziója a Kerek templom felől fogadja a látogatókat. A szobrokat Farkas Anna MOMŰ-logója inspirálta. Farkas Anna tervezte a MOMŰ teljes vizuális identitását is, a logó pedig már a nyitás előtt nemzetközi díjat nyert el.

„Abszolút mérce volt számunkra Vass László barátunknak és feleségének, Marikának a műgyűjtő tevékenysége, amivel bebizonyították: Magyarországon is lehet, sőt kell európai mércével mérhető gyűjteményt létrehozni, majd közkinccsé tenni. Harmincéves barátság köt össze bennünket, és ők nemcsak számunkra jelentenek élő példát. Sokat tanulhatunk tőlük. A veszprémi Vass Gyűjtemény és a füredi MOMŰ közös fellépése fontos eleme lehet a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programjainak” – tette hozzá Szöllősi-Nagy András.