Soós Edina hosszú útkeresés után tért vissza a festészethez.  Legújabb, Áttűnőben című tárlatán a saját tudattalanjába invitálja látogatóit a budaörsi Jókai Mór Művelődési Házba.

Soós Edina számára az alkotás misztérium, ahogy ő fogalmaz: „izgalmas utazás a saját tudattalanom régióiba”. Festői kibontakozását egy több évtizedes szellemi útkeresés előzte meg, s hogy ezt mennyire komolyan vette, arra kellő bizonyíték, hogy belső fejlődése határait Vipassana-meditációkon feszegette, miközben, egyedülálló módon, sok energiát fordított arra is, hogy megértse a kvantumfizika filozófiai vetületeit, jelentőségét. Mindezek együttesen amolyan inkubátorként érlelték és alakították művészi látásmódját, és csak ezek után érezte magát elég érettnek ahhoz, hogy festőecsetjén keresztül is megpróbálja kifejezni a gondolatait.

Rajztanulmányait először a pápai képzőművész körben és Budapesten, a Dési Huber-szakkörben kezdte, majd pár évtizedes szünet után ismét az iskolapadba ült, s immár jó néhány éve a Budai Rajziskolában, Breznay András szárnyai alatt képzi magát, aki maga is igen elismerően szól tanítványáról: „Soós Edina képei nemcsak vizuális élményt nyújtanak, hanem telve vannak gondolatisággal és törvényszerűséggel. Egy idő után érdeklődése a kubizmus sarkított formáiból egy organikus, lágyabb vonalvezetés irányába fordult, hisz ez a kifejezésmód sokkal több titok elrejtésére ad lehetőséget. Ekkor ismerte fel saját nőies önkifejezésének formáit, a lágy formák már a szürrealizmus költőiségét vetítik előre. Némely képe túlmegy a vizualitás határain és a szinesztézia hatását kelti… mintha suttogna valami, vagy egyes képei mintha illatot bocsátanának ki…„

 Soós Edina kiállítása november 8-ig várja az érdeklődőket Budaörsön.

Áttűnőben – Soós Edina kiállítása
Jókai Mór Művelődési Ház, Budaörs

2019. november 8-ig