A kortárs művészet és spirituális élmények találkozásának varázslatos pillanatai várják azokat, akik ellátogatnak az idei Arcus Temporum Kortárs Művészeti Fesztiválra Pannonhalmára. Az augusztus 25-27. között megrendezésre kerülő esemény egyedülállóan ötvözi a zenei, irodalmi és spirituális értékeket, valamint kiemelkedően izgalmas képzőművészeti programokat kínál. Az idei fókusz a zarándoklat, ami a pannonhalmi szerzetesközösség jelentős évfordulóira és a katolikus egyház harmadik évezredbeli kihívásaira is reflektál.

A fesztivál egyik kiemelkedő eseménye Tompai Noémi Fényszövet című kiállítása, mely a zarándoklatok és spirituális tapasztalatok vizuális megjelenítésére fókuszál. Noémi a Képzőművészeti Egyetem Intermédia szakos hallgatója, aki évek óta a zarándoklatokat helyezi művészetének középpontjába, és alkotásain keresztül megelevenednek azok a szakrális terek, amelyeket útjai során megfigyelt és megörökített. A közönség a fesztiválon betekintést nyerhet a zarándoklás művészi feldolgozásába.

A kiállítás egyedi módon kapcsolódik a Főapátság áprilisban megnyílt időszaki tárlatához, a Zarándoklat-hoz is, amely az Arcus Temporum Fesztiválra hangolva friss tartalmakkal várja a látogatókat. Mélyi József, a kiállítás kurátora, elmondta, hogy minden alkalommal, amikor újra megnézünk egy kiállítást, újabb és újabb jelentéstartalmait fedezhetjük fel. A tárlat újdonságai azonban most nemcsak ebből erednek, hanem abból is, hogy az alkotók – Kocsi Olga, Koltay Dorottya Szonja, Pataki Luca, Szekeres Alexandra, Szimán György, Visnyai Zoltán Tibor – a fesztiválra készülve újragondolták és kiegészítették alkotásaikat, így még azoknak is érdemes ismét ellátogatni a kiállításra, akik korábban már látták azt.

Az Arcus Temporum Fesztivál egyik rendkívüli elemét a Képzőművészeti és a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatóinak közös performatív előadása adja. A projekt három éve indult, és az alkotók számára izgalmas kihívást jelent, hiszen a képzőművészek a fesztiválon élőben mutatják be műveiket. Mélyi József szerint ez a közös megmutatkozás még mélyebb és intenzívebb élményt nyújt mind a résztvevőknek, mind a közönségnek, és kiemeli a művészet és spirituális tapasztalatok kölcsönhatását.

A fesztivál immár 19 éve teremt lehetőséget a párbeszédre a különböző területeken alkotó művészek, a szerzetesközösség és a látogatók között. Az idei évben a zenei vonalat Arvo Pärt és Joseph Haydn párba állított művei adják, miközben az irodalmi térben Barnás Ferenc író invitálja érdekfeszítő utazásra az olvasókat. A zene, az irodalom és a képzőművészet találkozása mellett liturgikus és spirituális alkalmak is gazdagítják az élményt.

Az Arcus Temporum Fesztivál Pannonhalmán augusztus 25. és 27. között várja azokat, akik szeretnének részesei lenni ennek a különleges művészeti és spirituális találkozásnak. Az esemény lehetőséget nyújt arra is, hogy a múlt és a jelen, a művészet és a spiritualitás kölcsönhatásában elmélyüljünk és új élményeket szerezzünk.

A fesztivál részletes programjáról itt olvashatnak bővebben: https://www.arcustemporum.com/