A Kárpát-medence feketén-fehéren

Kaiser Ottó tíz éve járja az Kárpát-medencét, és örökíti meg képein mindazt, ami magyar. Fotózott épületeket, ismerős és ismeretlen arcokat, népművészeti alkotásokat, regényekben megírt vagy népdalokban megénekelt tájakat, de ott volt számtalan hazai és határon túli hagyományőrző eseményen is. A magyar kultúra nyomainak felkutatásáért megtett úton készült megszámlálhatatlan képkockájából most negyven fekete-fehér fotót mutat be az érdeklődőknek, mely egyben amolyan beharangozója is a trianoni évfordulóra készülő nagyszabású kiállításának.

A Vajdahunyad vár ködbe vésző sziluettje előtt egy sirály repül felénk, két kisgyerek fejest ugrik a Dunába, egy fehér kutya akarva vagy akaratlanul pózol egy pozsonyi téren, Zólyomon egy húsvét-szigeteki szobrokra emlékeztető kőfej néz minket a virágok közül, Buzsákon kedves arcú öreg bácsi harmonikázik, míg Mohácson busók készülnek éves szereplésükre. Ilyen és ehhez hasonló, nagyszerűen megkomponált, sokszor végtelen nyugalmat, csendet, mély szeretetet, olykor pedig ugyanolyan mélyről jövő szomorúságot árasztó képekben mondja el Kaiser Ottó, hogy mit is látott ő a Kárpát-medencében, miközben a magyar kultúra nyomait kereste.  A Parlamenttől a villánykövesdi borpincéken át az erdélyi Szepescsütörtökhelyig, és persze jóval azokon túl, több ezer kilométert és kilenc országot megjárva kutatta szinte megszállottan a magyarság megmaradt értékeit és csodáit, elgondolkodtatva a nézőt a magyar örökség hihetetlen gazdagságán és persze mindazokon, akik itthon és tőlünk távol is rendületlenül, a mai napig őrzik ezen emlékeket.

Kaiser Ottó e negyven, a Budavári Önkormányzat épületében kiállított képe azonban csak amolyan bemelegítése a két év múlva esedékes, nagy Trianon-kiállításának, ahol majd jóval több, a tervek szerint közel kétszáz képet fog bemutatni a közönségnek. Ennek a grandiózus anyagnak az összeállításában segít úgymond ez a mostani tárlat, hisz a művész a látogatók véleményére sokat adva, sőt, azt segítségül hívva szeretné eldönteni, hogy milyen fonálra fűzve építse majd fel a gondolatban már igencsak készülő centenáriumi tárlatát.

Kárpát-medence feketén-fehéren

Kaiser Ottó fotóművész kiállítása

Budavári Önkormányzat, Városháza, Budapest I. kerület

2018. február 20-ig