6. Textilművészeti Triennálé Szombathelyi Képtár

15 ország művésze – mintegy öt kategóriában – ismét Szombathelyen mutatja meg, hogy mennyi csodálatos remekmű születik még ma is a textilből.

A magyar kortárs textilművészet életében 2018 jubileumi év, hiszen pontosan ötven évvel ezelőtt, 1968-ban rendezték meg a Textil- Falikép ’68 című kiállítást a budapesti Ernst Múzeumban, amely egy csapásra megújította a textilművészet műfaját. A tárlatot nagy sikerrel mutatták be Szombathelyen is, mely elvezetett ahhoz az elhatározáshoz, hogy ne a fővárosban, hanem Vas megyében kapjon a textilművészet rendszeres fórumot. Azóta textilbiennálék sorát rendezték a városban, 2003-tól pedig a triennálék vették át a stafétabotot.

Az idei, 6. Textilművészeti Triennálén 15 ország művésze, mintegy öt kategóriában (fal- és tértextil, design művek, miniatűrtextilek, zászlók és szalagok) bűvöli el a magyar közönséget, megmutatva, hogy még mindig mennyi bravúros ötlet és szépség rejlik ebben a művészeti ágban is. A jubileum azonban nem lenne jubileum, ha a szervezők nem néznének vissza valamilyen módon a hátuk mögött lévő ötven évre, így a programhoz kapcsolódva egy múltidéző kiállítást is rendeztek, A textil szombathelyi útja 1970-2018 címmel, ahol a hazai textilművészet legnagyobbjainak munkáiból kínálnak reprezentatív válogatást.

6. Textilművészeti Triennálé – Elmozdulás
Szombathelyi Képtár
2018. szeptember 2-ig