Yoko Ono Szentendrén Kmetty János Múzeum – a Ferenczy Múzeumi Centrum kiállítóhelye

Az idén 85. születésnapját ünneplő Yoko Ono nevét, bár Magyarországon is mindenki ismeri, művészként mégis keveset tud róla az átlagember, ami persze köszönhető annak is, hogy utoljára 1993-ban a Ludwig Múzeumban rendeztek hazánkban kiállítást műveiből. Ezt a helyzetet orvosolta most a szentendrei Kmetty János Múzeum, ahol egészen szeptemberig várják az érdeklődőket Yoko Ono gondolkodásra hívó, sok nagyon fontos mai kérdést felvető művészi világának megismerésére.

A tokiói születésű Yoko Ono az ötvenes években választotta New Yorkot lakhelyéül, ahol – az amerikai nagyváros alternatív művészei közé csöppenve – szinte minden művészeti ágban kipróbálta magát, hogy aztán a hatvanas években a performatív konceptuális művészetben találjon rá igazi hangjára. Művészeti akciói a fluxushoz közeli közegben születtek, mások mellett John Cage-dzsel és George Maciunasszal is dolgozott együtt, s persze ki ne emlékezne John Lennonnal közös Békeágy akciójára.

Mostani, szentendrei kiállításán, melyre a 80-as, 90-es években készült munkáit hozták el, a látogató lehetőséget kap, hogy felfigyeljen a művészet agitatív dimenzióira, miközben a bensőséges tér amolyan intim, meditatív részvételre is hív. A tárlat része a múzeum előtt álló, a látogatók kívánságcéduláitól napról napra változó Wish Tree is, amelyre az emberek kis papírokra írhatják fel kéréseiket, álmaikat. A művésznő a világ számos pontján állított már ki ilyen kívánságfákat, melyek céduláit a kiállítások zárása után rendre összegyűjti, hogy egy izlandi szigeten temesse el azokat, mégpedig anélkül, hogy egyet is elolvasna közülük. Eddig több mint 1 millió kívánság került ily módon Izlandra.

Yoko Ono: Yes, You!
Kmetty János Múzeum, Szentendre
2018. szeptember 2-ig