A Magyar Nemzeti Múzeum igazi hírességgel nyitotta meg az adventi szezont, ugyanis új kiállításán nem más, mint Yoko Ono művei várják az érdeklőket. A februárban kilencvenedik életévét betöltő világhírű kortárs művész tárlatán – amelyet az Ukrajnában zajló háború motivált – interaktív és performatív művek, valamint festmények, szobrok és rövidfilmek láthatók. A kiállítás jegyárbevételéből a múzeum a háború áldozatait támogatja.

Ötvenkét évvel ezelőtt Yoko Ono egy nagy visszhangot keltő szórólapot adott ki New Yorkban: War is over! If you want it (A háborúnak vége! Ha akarod.) felirattal. A projekthez később csatlakozott férje, John Lennon is, így üzenete még több emberhez tudott eljutni szerte a világon. „Akkor a vietnami háború ellen tiltakoztak, ám most ez a békeaktivista megnyilvánulás ismét aktuálissá vált az ukrajnai háború miatt” – mondta Gulyás Gábor a Nemzeti Múzeum kiállításának kurátora.

Yoko Ono a Kívánságfa a békéért! című installációja mellett ( a fotó egy korábbi kiállításon készült)

Yoko Ono 1933. február 18-án született Tokióban híres szamurájok leszármazottjaként. Arisztokrata családjának köszönhetően a középiskolában egy osztályba járhatott Akihitóval, a későbbi császárral. Ő volt az első japán nő, aki filozófiát tanulhatott egyetemen, húszévesen már együtt dolgozott John Cage zeneszerzővel, később John Lennonnal kezdett közös munkákba (akivel köttetett házasságának egyébként Japánban egyáltalán nem örültek). Hosszan lehetne sorolni azoknak a kiemelkedő képzőművészeknek a neveit, akikkel személyes munkakapcsolatba került, de talán legfőképp azt érdemes kiemelni, hogy saját – filmekből, könyvekből, zenei lemezekből, képzőművészeti performanszokból, festményekből és szobrokból álló – életművét egyedül építette fel.

Ebből a jelentős életműből a mostani tárlat olyan alkotásokat mutat be, amelyek kapcsolódnak a béke és a békevágy témájához. Bár Yoko Ono többször járt Budapesten, az egyik műve itteni közgyűjteményben (Ludwig Múzeum) található, sőt magyarországi kiállításokon is szerepeltek a munkái, de ilyen különleges és ennyi művét felsorakoztató tárlata korábban még nem volt a magyar fővárosban, sőt Kelet-Közép-Európában sem! A kiállítás apropója természetesen az orosz-ukrán háború, amelynek kapcsán a szervezők bíznak abban, hogy az itt látható alkotások képesek lehetnek olyan árnyalatok felmutatására is, amilyenekre a közbeszéd nem.

A kiállítás első, Kívánságfa a békéért! című installációjával már a múzeum előcsarnokában találkozhatnak a látogatók. Az alkotás különlegessége, hogy az orosz-ukrajnai békéhez kapcsolódó kívánságokat, üzeneteket helyezhet el rajta bárki, aki szeretne. A fára felakasztott üzenetek a kiállítás után Izlandra, a Kollafjördur-öbölben lévő Videy-szigeten található, Képzeld el a békét! elnevezésű torony tövébe kerülnek.

Yoko Ono eredeti elképzelése szerint ez egy interaktív kiállítás, ahol – a kívánságfához hasonlóan – több alkotás is a közönség közreműködésével és aktivitásával kel majd életre. Ilyenek többek közt a tárlat megnyitóján még tiszta fehér falak között álló Menekülthajó, illetve Az én anyukám gyönyörű című művek, amelyeknél a múzeum bízik abban, hogy a látogatók falra írt üzeneteivel később egyre színesebbé válik a terem.

Levágott darab című performansz előadás Trill Zsolt színművész részvételével – Ruhájából Otaka Masato japán nagykövet vág le egy darabot a kiállítás megnyitóján

A tárlaton részesei lehetnek A Levágott darab című, ma már világhírű performansznak is, amely egyben a művészettörténet legelső, közismertté vált művészeti akciója. Yoko Ono először 1964-ben a tokiói Sogetsu Art Centerben mutatta be, ezt később New York és jónéhány nyugati nagyváros követte. Bár az elmúlt két évtizedben (idős korából kifolyólag) már több olyan előadása volt, amelyben nem ő maga szerepelt, az eredeti performanszban még Yoko Ono ruhájából vághatott le egy darabot a közönség, ezzel irányítva rá a figyelmet az egymástól való elidegenedésre. A fővárosi kiállításon tizenkilenc alkalommal lesz látható az „előadás”: első alkalommal Trill Zsolt, kárpátaljai származású színész működött közre, míg az utolsón Yoko Ono és John Lennon fia, Sean Lennon zenész fog részt venni. A performanszban szereplő, itthon jól ismert személyek neveit a múzeum rendszeresen fogja közölni weboldalán.

A több mint harminc művet felsorakoztató tárlat célja egyben a segítségnyújtás is, hiszen a jegyértékesítésből befolyó összeget a Nemzeti Múzeum az ukrajnai háború kárpátaljai áldozatainak támogatására fogja fordítani.

Képek forrása: Magyar Nemzeti Múzeum

Yoko Ono – A háborúnak vége! Ha akarod – Tribute to Yoko Ono
Magyar Nemzeti Múzeum, Budapest
2023. február 18-ig (Yoko Ono születésnapjáig)