Kép forrása: Kecskeméti Katona József Múzeum – Cifrapalota

A kecskeméti Cifrapalotában múlt év szeptemberében nyílt meg a „Magyarország áldott emlékezetű királynéja” – Sisi, Ferenczy Ida és a magyar udvartartás című tárlat, mely az újbóli járványügyi szigorítások miatt sajnos idő előtt bezárt. Az eredetileg február végéig nyitva tartó kiállításra azonban sokan voltak kíváncsiak ezután is, ezért a múzeum elkészítette annak virtuális változatát, így az érdeklődők most online utazhatnak el Erzsébet királyné korába.

Sisi népszerűsége még ma is töretlen. Nem véletlen, hiszen a királyné rendkívüli szimpátiával viseltetett a magyarok iránt, s mi, még halála után több mint százhúsz évvel is, ugyanilyen szimpátiával és szeretettel fordulunk felé. Életéről filmek, könyvek, tanulmányok, színházi darabok szólnak, de kiállításokon is többször megemlékeztek már róla itthon és külföldön egyaránt. A Kecskeméti Katona József Múzeum őszi nagykiállítása is őt helyezi a középpontba, azonban ezúttal sajátosan kecskeméti szemszögből közelítettek a kurátorok a témához, hiszen Erzsébet mellé beemelték felolvasóhölgyét, a kecskeméti születésű, és szeretett szülővárosában máig rendkívül népszerű Ferenczy Idát is.

Az, hogy 1864-ben Ferenczy Ida neve miként került arra a bizonyos listára, amelyről Sisi kiválasztotta őt magyar társalkodónőjének, máig vitatott, mindenesetre ő rábökött a listán szereplő utolsó névre, arcképet kért róla, s az annyira megtetszett neki, hogy azonnal magához is rendelte a kisnemesi sorból származó lányt. A találkozásból mély, Sisi egész életén át tartó barátság született.

A kecskeméti tárlat négy, elegánsan berendezett termében a látogatók egy igazi időutazást tehetnek Erzsébet és a 19. századi arisztokrácia korában. Ennek részeként behatóbban megismerhetik az egykori császárné/királyné Magyarországhoz és a magyarokhoz fűződő viszonyát, de árnyalt képet rajzol magyar udvartartása tagjairól is. A tárlat a kiegyezéshez vezető útról is beszámol, amelyben Ferenczy Ida közvetítő szerepe vitathatatlan.

Erzsébet királyné hazánkban elsősorban Gödöllőn és Budán tartózkodott, így a kiállítás e helyszínek mindennapjait is megidézi a gödöllői falkavadászatoktól egészen a budai bálokig. A harmadik terem főszereplője a „magyar királykisasszony”, Erzsébet kedvenc gyermeke, a Budán született Mária Valéria és az ő magyar környezete. Az utolsó terem pedig már a búcsú terme – Erzsébet királyné halála és emlékezete Magyarországon.

A kiállításra több mint tíz intézményből kölcsönzött műtárgyakat, fotókat, dokumentumokat a múzeum, több közülük Ferenczy Ida egykori hagyatékából származik. A tárlat igazán különleges színfoltjai Erzsébet királyné, Ferenczy Ida és Andrássy Gyula ruháinak Czédly Mónika ruhatervező által készített, kutatásokon alapuló hiteles rekonstrukciói, melyek annyira szépek és minden részletükben kidolgozottak, hogy biztosan minden látogatót rabul ejtenek majd.

Képek forrása: Kecskeméti Katona József Múzeum – Cifrapalota

A virtuális kiállítás az alábbi linken érhető el:
https://kecskemet-cifrapalota-202012-sisi.360tura.hu/?fbclid=IwAR2FuI-ibwdcJOxvzXMsCAzAyXP1dADjq4euiIbJvxKj3whehyBQvbCa