Bár a korlátozásokat kezdik folyamatosan feloldani, és reméljük, hogy a múzeumok is kinyitnak hamarosan, összegyűjtöttünk néhány művészettel kapcsolatos filmet, hogy a képzőművészet az otthonainkból se hiányozzon addig, amíg be nem léphetnek kedvenc múzeumok kapuján. Rengeteg izgalmas, képzőművészekről szóló életrajzi film (mint a 2002-es Salma Hayek alakította Frida, a 2006-os Milos Forman Goya kísértetei vagy Ed Harris 2000-es Ed Pollockja) és a művészeti életet bemutató számos dokumentumfilm érhető el online. Most viszont kifejezetten olyan filmeket ajánlunk, amelyek vizuális kísérletként kifejezetten egy-egy festményt, egy festői, képi világot elevenítenek meg filmes eszközökkel, „élőkép”-ként.

Peter Greenway: Éjjeli őrjárat, 2006

Ha film- és képzőművészet kapcsolatáról beszélünk, Peter Greenaway nevének említése elkerülhetetlen. Az eredetileg képzőművésznek tanult rendező filmkockáiról gyakran híres festmények köszönnek vissza, és tobzódó képi világa festői kvalitásokkal bír. Greenaway 2006-ban bemutatott filmje Rembrandt von Rijn Éjjeli őrjárat festményére építi fel különös képi világát. A film a festő életébe nyújt betekintést egy történelmi krimi keretei között, ahol a megoldás a festmény részleteiben rejlik.

Lech Majewski: Malom és kereszt, 2011

 A Malom és kereszt id. Pieter Bruegel 1564-ben készült festményének készítésé folyamatát eleveníti meg. A film lehető legalaposabb részletességgel reprodukálja Bruegel képi világát, megidézve a képben egyébként észrevétlenül megbújó történelmi vonatkozásokat, köztük a korszak vallási, társadalmi konfliktusait.

Peter Webber: Leány gyöngy fülbevalóval, 2003

A film jelenetről jelenetre Vermeer műveit alkotja újra, szinte a festményeket újraalkotó életképek sorozataként helyezkedik bele az újkori holland világba. Nemcsak a film látványvilágában, hanem a cselekmény szintjén is fontos szerepet játszanak a Vermeer-mesterművek, hiszen a történetet a Vermeer család cselédjének szemszögéből láthatjuk. A Scarlett Johansson alakította lány bizalmas kapcsolatot alakít ki a festővel, nyomon követhetjük, hogy válik gyöngy fülbevalós lánnyá.

Derek Jarman: Caravaggio, 1986

Caravaggio életét és alkotói tevékenységét megörökítő film cselekménye a festő alkotásaiból bontakozik ki, a festő képeit a lehető legpontosabban reprodukáló élőképek adják a keretet. Azt általunk ismert festmények látványvilágát alkalmazó filmben olyan színészek szerepelnek, mint Sean Bean és Tilda Swilton.

Paul Haesaerts: Látogatás Picassónál, 1949

Az utolsó film kakukktojás az előzőekhez képest, mivel itt nem egy nagy alkotót vagy festményt egész estés művészfilm formájában bemutató moziról van szó, hanem egy kísérleti jellegű alkotásról, ahol egy művészt láthatunk alkotás közben. A rendkívül izgalmas, és rövid, mintegy 20 perces videót azonban mindenképp érdemes a listánkba felvenni, mivel itt nem is egy kész műalkotás elevenedik meg, hanem a kép megszületésének vagyunk tanúi. Paul Haesaerts Látogatás Picassónál című, 1949-ben készült felvétele valós időben rögzíti azt a folyamatot, ahogy Picasso egy, a kamerával szemben felállított üveglapra fest.