Az idén 85 esztendős Varga Pál életmű-kiállításával várja az érdeklődőket a Bélyegmúzeum. Nevével gyakran találkozhatnak a bélyeggyűjtők, hiszen nem kevesebb mint háromszáz magyar és legalább még egyszer ennyi külföldi bélyeg hordozza magán névjegyét Guineától Mongóliáig, s ezzel minden idők legtermékenyebb hazai bélyeggrafikusai között tartjuk számon. Emellett könyvillusztrációkkal, borítótervekkel, sci-fi grafikákkal foglalkozott, de akvarelleket is festett.

Varga Pál az aprólékos gondossággal kimunkált részletek nagymestere, ám egyáltalán nem vész el bennük. Eszköztárának fő erőssége a festőiség, ami a színekben és a kompozícióval együtt létrehozott hangulatban nyilvánul meg. Egyszerűen jólesik ránézni bélyegeire – pozitív kisugárzásuk van, harmónia árad belőlük. Kiolvasható, hogy alkotójuk derűvel pillant a világ dolgaira, legyen az természetes vagy mesterséges környezet.

Az 1966-ban (Repülő sorozatával) indult bélyegtervezői karrierje során háromszor nyerte el a Magyar Posta művészeti díját, hétszer választották az ő alkotását a gyűjtők az Év legszebb bélyege címre. Kedvenc témái a természetábrázolás, a sport és az űrkutatás eredményei a science fictionnel társítva.

Különleges és villámgyors feladata volt az 1986-os Challenger-katasztrófára emlékező blokk megtervezése, amely három héttel a tragédia után már piacra is kerülhetett.

Nem véletlen, hogy a kezdeti megbízásai után az 1990-es évektől nagy lélegzetű sorozatok megformálását bízta Varga Pálra a Magyar Posta. Elég itt kiemelni a Magyar borvidékeket bemutató 22 címletes szériát, a Nemzeti parkok– és a Világörökségek Magyarországon-sorokat.

A természeti tájak ábrázolásánál a természetességet alapkövetelménynek tartja, vagyis grafikailag sem „photoshoppol”. Ugyanakkor például a fantasztikumnál, a tudomány határainak feszegetését megcélzó sci-fi terén, a színek éppen e határátlépést hangsúlyozzák. Ezt ékesen tanúsítja a Galaktika című folyóirat nem egy lapszáma is.

A kiállításon eredeti bélyegtervei kerülnek a fókuszba az egyéb műfajokban készült művek díszsorfala között.

Bélyegmúzeum, Budapest (1074, Hársfa u. 47.)
2023. augusztus végéig