Büky Béla terve a Cantata profana című előadáshoz

Újabb virtuális kiállítással várja látogatóit a Petőfi Irodalmi Múzeum – Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet (OSZMI). Ezúttal Büky Béla bábművész hagyatékából válogattak.

A Petőfi Irodalmi Múzeum – Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet Bábtára 2017-ben a pécsi MárkusZínház felkérésére a KARAKULIT Nemzetközi Árny-Játék Fesztivál és Kiállításon mutatta be a műfaj hazai képviselőjének, Büky Bélának árnybáb hagyatékát. Az intézet ezúttal, a korábbi anyagot valamelyest kibővítve, digitális formában hozta el a képzőművész, népművelő bábos örökségét.

Büky Béla az 1920-as évek közepétől foglalkozott árnyszínházzal, és fokozatosan vált ennek az izgalmas bábművészeti ágnak az elhivatottjává. 1932-től már rendszeresen játszott Budapesten, valamint több vidéki városban és faluban. Művészetének forrását népművészeti motívumaink adták; annak univerzális nyelve, népdalkincsünk, népmeséink és népballadáink táplálták. Műsorain a népköltészet népszerű darabjai – Egyszer egy királyfi, Kitrákotty mese, Kőmíves Kelemenné – mellett Fazekas Mihály Lúdas Matyija is megtalálható, de Arany János derűs művei – A fülemüle, A bajusz, A Jóka ördöge – és a Kalevala részletei is. A negyvenes évek második felében Petőfi Sándor János vitézét is bemutatta. Művészi programját az egyszerűség, közérthetőség és a művészetre nevelés jellemezte.

Büky Béla bábos birodalmában ezúttal az alábbi linken kalandozhatnak az OSZMI látogatói:
https://www.thinglink.com/scene/1319028067691134979?fbclid=IwAR0qTi0IN1-y5BKXV9mkTUFz6TtiOZEwP3rtTyyRv69iJB0ijaDUc8FMiUw

Az árnyak játéka című kiállítás részlete 2017-ből.